Mai este o singură săptămână pentru ca locuitorii din Valea Jiului, sau cei din afară, dar care vor să investească aici, să primească bani de la Uniunea Europeană, pe IMM-uri. Termenul a fost prelungit și putem vorbi deja de peste 30 societăți care vor putea primi bani și vor crea locuri de muncă. Și aceasta este doar prima tranșă.

Tranziția Justă este mecanismul prin care Valea Jiului are șansa unică să renască și să se dezvolte. Acest program aduce în Hunedoara 525,7 milioane euro.
Programul răspunde nevoilor de investiții pentru județele Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova, Mureș și Hunedoara. Iar la noi deja sunt oameni care pot spune că vor lua banii. „Avem undeva la 35 de proiecte care au fost avizate. Probabil că vom ajunge, la sfârșitul perioadei – 20 mai – la un număr de 40 de proiecte avizate și vom vedea câte dintre ele vor fi și selectate pentru finanțare. Dar eu zic că, pentru un prim pas, pentru mediul de afaceri local, dar și pentru cei care vor investească în Valea Jiului, este un lucru bun”, a spus Alexandru Kelemen, director ADTI Valea Jiului
Avem, în momentul de față, 48,9 milioane de euro, un apel de proiecte deschis doar pentru Valea Jiului. Este destinat IMM-urilor, cu o rată de cofinanțare de 30% pentru intreprinderile mici și 40% pentru cele mijlocii. Domeniile vizează și zona productivă și pe cea a serviciilor de tip hotelier. „Avem foarte multe proiecte care vin în zona turistică, pe zona de cazare, plus cele conexe celor de cazare, cum ar fi cele pe partea de dezvoltarea activităților pentru familii, ceea ce ne lipsea. În Valea Jiului nu au servicii conexe. Și avem cam jumătate dintre cereri pentru zona de producție. Marea majoritate sunt orientate spre scalare. Adică sunt afaceri deja existente, dar care își dezvoltă noi linii de producție. Iar încurajator este că fiecare cent și eurocent este conectat și de locuri de muncă. La finalul perioadei de depunere, vom ști și câte locuri de muncă vor genera aceste surse”, mai spune directorul ADTI Valea Jiului.
Fondul de Traziție Justă nu se va termina în anul 2024, ci va avea surse de finanțare până în 2029.

Diana Mitrache