Gara din Petrosani poate fi salvatã!

7Gara din Petrosani ar putea fi reabilitatã si salvatã de la degradare, însã pentru ca acest lucru sã se întâmple, trebuie sã existe si interes din partea alesilor de la centru. În prezent, clãdirea se degradeazã încet si sigur.

Se dãrâmã tot în tara asta, fãrã a tine cont de istorie, valoare sau utilitate. Atunci când este vorba de bani, nimeni si nimic nu mai conteazã. Gara din Petrosani, o clãdire cu o însemnãtate istoricã pentru Valea Jiului, ar urma sã fie demolatã, iar o alta nouã sã fie construitã pe cealaltã parte a liniilor. Asta în conditiile în care acest obiectiv ar putea fi salvat de la degradare si chiar buldozerele nemiloase. “ Cel mai simplu este sã renovezi actuala clãdire. În acest moment sunt 16 gãri care vor fi reabilitate, dar nu pe banii Guvernului, ci pe bani europeni. O garã a fost scoasã pentru cã nu îndeplinea conditiile si poate fi introdusã gara din Petrosani în loc”, a declarat Monica Iacob Ridzi, deputat PP-DD Colegiul Est Valea Jiului.

Autoritãtile de la Petrosani, de asemenea, asteaptã un semn cã acest monument va fi salvat. “Din pãcate, anul acesta gara din Petrosani nu a fost prinsã pe finantare la Ministerul Transporturilor. Avem promisiuni pentru 2014, dar eu, efectiv nu stiu ce sã mai spun. Sigur, sperante sunt, dar eu sunt sceptic”, a declarat Tiberiu Iacob-Ridzi, primarul Municipiului Petrosani.

Includerea gãrii din Petrosani pe lista celor 16 care vor beneficia de reabilitare pe bani europeni, trebuie sã se facã repede, pentru cã timpul trece în defavoarea noastrã.

„L-am rugat pe domnul Nicula, i-am rugat si pe domnii ministrii. Le-am spus: Sunteti la guvernare, decizia este la voi, iar ministrul decide. Acolo va trebui sã intre altã garã. Le-am spus: vã rog, introduceti gara din Petrosani din sute, mii de motive. Vom crea locuri de muncã, este o poartã de intrare în Valea Jiului. Dacã dezvoltãm turismul, asta este singura variantã sã aducem si turisti în Valea Jiului. Vã rog, introduceti si Gara din Petrosani. Le-am fãcut si hârtii în scris”, a mai spus deputatul Monica Iacob-Ridzi.

Gara din Petrosani a fost datã în folosintã la data de 18 august 1870, adicã în urmã cu 143 de ani. Din pãcate, însã, dacã intentia unor specialisti de la centru, care nu au idee de însemnãtatea unui lucru pentru locuitorii unei oras sau pentru identitatea urbei, se va aplica, iar clãdirea va fi demolatã, istoria va fi aruncatã pe apa sâmbetei. La aceastã situatia s-a ajuns tot nepãsãrii unora si altora care s-au perindat prin functiile de conducere ale structurilor Ministerului Transporturilor, care au lãsat pur si simplu o clãdire emblematicã pentru Valea Jiului sã se degradeze pe zi ce trece, pentru ca mai apoi sã spunã cã… nu mai este nimic de fãcut!

Luiza Andronache

Advertisements

Un comentariu la „Gara din Petrosani poate fi salvatã!

  • 22 aprilie 2013 la 15:05
    Permalink

    Vor urma mincini PSD-iste de la an la an.

Comentariile sunt închise.