A genția Națională Antidrog a arătat că, în ultimii ani, numărul minorilor admiși la tratament pe fondul consumului de droguri a crescut, la nivelul anului trecut, de la 196 la 278, în timp ce numărul copiilor cu vârste sub 15 ani a
crescut de la 32 la 60. Vârsta de debut este de ”13 ani sau mai mică”.
Oficial, statisticile arată cât de mulți copii consumă droguri. Iar noi am stat de vorbă cu cei care au început și ei devreme, au trăit un adevărat coșmar, dar au reușit, cu multă voință, să se lase. Rafael și Alin sunt doi tineri care au trecut prin calvarul drogurilor, de mici, au ajuns să facă pușcărie, iar atunci când au realizat că au doar două șanse: să intre iar în pușcărie, sau să moară, pentru că la pshiatrie erau deja clienți fideli, au încercat să se lase. Nu a fost deloc ușor, nu a fost din prima, iar acum le spun povestea lor în cadrul campaniei pe care a inițiat-o ministrul hunedorean Natalia Intotero și care poartă numele „Fără bariere, Tot adevărul despre droguri”.
Ambii fac parte din
centrul Teen Challenge și le spun tinerilor povestea lor.
„Eu am fost dependent de droguri și mă bucur, ori de câte ori am ocazia să vorbesc mai ales despre partea aia negativă, care nu este spusă la început. Că asta e legea drogurilor. Există o parte faină, la început. Drogurile pot stimula sau imita starea noastră de bine. Că, dacă nu ar fi ceva fain, nimeni nu ar consuma. E liniștea, pacea, bucuria, toate stările astea. Și eu simțeam asta. Avem 20 de ani și a urmat o dependență, de la primul joint. Și au urmat drog. Eu nu știam în ce mă bag și, cu fiecare repetare, în care nu vedeam nimic rău, se producea dependența”, spune Rafael.
A recunoscut că au fost 8 ani în care a furat, a mințit și a ajuns în arest. La psihiatrie nici nu mai știe de câte ori a ajuns. „Părinții mei nu au știut. Un dependent își dezvoltă niște abilități foarte ascuțite de a manipula, a minți. La început, toți banii mei s-au dus acolo. Am rămas fără bani și am început să manipulez, să mint, să cer, am vândut haine, am luat împrumut”, mai spune Rafael, care acum are 31 de ani.
„Aveam 13 ani. De pe clasa a V-a eram bătut la școală și batjocorit. Nu știam cu cine să vorbesc despre asta și m-am închis în mine. Și pe clasa a VII-a am intrat într-un anturaj nou. Era un băiat periculos, care consuma droguri, dar care era bine poziționat în oraș. A venit la mine, știa prin ce trec. El consuma etnobotanice. Și am văzut că atunci când le consuma intra într-o semi-comă. Mi-a promis că, dacă o să consum, o să uit de tot de la scoală. Și așa a fost. Am uitat. Dar am continaut să mă droghez timp de 5 ani. Tata era în Germania, la muncă și mama acasă. Dar era ușor să mă ascund, că am învățat și nu știau prin ce trec. În 9 luni, aveam 6 internări la psihiatrie”, spune Alin.
Tinerii povestesc că nu ascultau de psihologi, nu conta nimeni, până într-o zi, când au ajuns în arest. Și nu o dată. De mai multe ori.
„Putea să vină cel mai tare psihiatru din lume, că dacă eu nu voiam, nu mă schimbam. Credeam că pot să mă las oricând. Aveam 18 ani și eram în Germania. Voiam să mă las. Făceam o pauză de 3 săptămâni, dar iar mă apucam. Nu am reușit. Nici prin sport. A venit tata la mine și a zis așa: Alin, dacă tu nu te schimbi, ori ajungi în închisoare, ori în mormânt. Și mai bine mă duce el la închisoare, că acolo e program de vizite și vine cu mama, cu sora mea geamănă. Îmi mai aduc de mâncare, decât la mormânt, unde poate să îmi aducă doar floir. A fost momentul în care am realșizat ce mult am greșit. Nu o să uit cuvintele lui niciodată. Tata a murit acum câteva zile”, a spus Alin, care a intrat la Facultate la Forțele Terestre din Sibiu.
E unul dintre cazurile fericite.
Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, luptă acum să poată deschide în România mai multe centre pentru tratarea acestor copii. Sunt foarte puține și scumpe, așa că problema nu va putea fi rezolvată doar cu voința celor dependenți.
„Prin intermediul acestei campanii, încercăm să stopăm creșterea acestui fenomen. Ne bazăm pe mărturiile foștilor consumatori. Că una e să vină un ministru și să spună nu e bine să consumi droguri. Și alta e când vine un tânăr, care a trecut prin greutăți, cum nu pot fi descrise în cuvinte și vin și spun că nu există consum ocazional. Că nu există consum responsabil. Iar partea de recuperare este foarte grea. Am făcut o serie de întâlniri, iar la final, foarte mulți tineri ne-au cerut ajutorul”, spune Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
Campania Fără Bariere, TOTadevărul despre droguri” a ajuns în mai multe locașlități, iar centrul în care s-au tratat de dependență Alin și Rafael se numește Teen Challenge. Și tocmai despre mai multe astfel de centre ne vobește și oficialul care merge alături de aceti tineri și le vorbesc altora, dependenți, sau nu.
„Îi îndemn pe toți să intre pe platforma farabariere.ro, unde descoperă mărturii cumplite și să ia în considerare lucrul acesta. Acolo pot și să solicite ajutor. Atât cât putem, noi oferim. Ceea ce esre de făcut, în continuare, din partea celorlalte ministere, care sunt în grupul CSAT, este că e foarte important să se urgenteze construcția altor centre ale statului român. Cererile, cum sunt și cele pentru Teen Chellenge, nu sunt multe, iar părinții trebuie să plătească. Aici este 1.500 de lei pe lună. Dar, în alte centre e 4, sau 5 mii de lei pe lună. E mult și sunt părinți care nu pot plăti, timp de un an, un an și 3 luni, lunar, această sumă. Și, de aceea este de datoria statului român să urgenteze construcția acestor centre pentru adicție”, a mai spus ministrul Natalia Intotero.
Tineri ca Rafael și Alin au dus o viață haotică. Ambii rememorează anii de agonie, anii în care nu aveau nici 50 de kg și în care nu se putea înțelege nimeni cu ei. A fost un drum îngrozitor, dar le spun poveștile lor oricui are de gând să asculte.
Diana Mitrache