O femeie de 58 de ani din Aninoasa a rãmas fãrã 5000 de lei dupã ce a fost înselatã prin telefon de un necunoscut. Acesta i-a spus cã trebuie sã-i vireze banii prin mandat, deoarece fiica ei a fãcut un accident de circulatie în Bucuresti. De teamã cã fiica ei are probleme a trimis banii, desi înainte cu câteva ore îsi vãzuse fata care se dusese la muncã, la Primãria Aninoasa.

Totul s-a întâmplat marti, iar femeia de 58 de ani s-a dus glont la Posta din Aninoasa si a virat unui escroc toate economiile din casã, fãrã sã spunã nimãnui nimic. Fiind o localitate micutã, factorii postali îi cunosc pe localnici si cel care a întocmit mandatul pentru virarea sumei a întrebat-o pe pensionarã pentru ce trimite la Bucuresti o sumã asa de mare. Bãtrâna nu ia rãspuns si abia spre searã i-a spus fiicei ei ce a fãcut, dupã ce a vãzut cã este bine. Aceasta din urmã si-a dat seama de înselãciune si, miercuri dimineata, a mers cu ea la Politia Aninoasa pentru a-i alerta pe politisti. „În data de 16.04.2013, la ora 11:00, Politia Orasului Aninoasa a fost sesizatã de cãtre o femeie în vârstã de 58 de ani, din Aninoasa, cu privire la faptul cã a fost contactatã telefonic de cãtre o persoanã necunoscutã care s-a recomandat a fi avocatul fiicei ei. Asa-zisul avocat i-a comunicat pãrtii vãtãmate cã o reprezintã pe fiica acesteia, care ar fi comis un accident rutier (ar fi lovit, cu masina, un copil pe o trecere de pietoni) si i-a solicitat virarea sumei de 5000 lei, prin mandat postal on-line, pe numele unei persoane indicate de „avocat”, la un oficiu postal din municipiul Bucuresti”, declarã inspectorul Bogdan Nitu din cadrul IPJ Hunedoara. seful Politiei Aninoasa, comisarul Nicolae Airinei spune cã s-a înregistrat un dosar penal la Parchet si sunt sanse mari ca autorul sã fie prins. Pentru ridicarea celor 5000 de lei, complicele lui s-a folosit o carte de identitate care figureazã sustrasã. Este foarte probabil ca bãrbatul care a înselat-o sã o fi sunat din penitenciar si sã fi operat cu un complice.

Politistii fac mai multe recomandãri

Pentru cã sunt mai multe cazuri de persoane înselate în acest fel, politistii hunedoreni au mai multe recomandãri pentru ca oamenii sã nu mai fie victime ale unor indivizi lipsiti de scrupule.

Astfel, politistii vã atrag atentia cu privire la existenta acestui mod de operare si vã recomandã sã nu trimiteti sume de bani unor persoane necunoscute si sã vã adresati celei mai apropiate unitãti de politie sau sã apelati numãrul unic de urgentã 112 ori de câte ori aveti suspiciuni cu privire la faptul cã ati putea fi urmãtoarea victimã a unei infractiuni de înselãciune.

Aceeasi recomandare vã este adresatã si cu privire un alt mod de operare, care  constã în apelarea pe telefonul mobil ori în transmiterea aleatorie a unor SMS-uri prin care persoane ce se recomandã a fi reprezentantii unor societãti comerciale anuntã câstigarea unor mari premii în bani, produse sau chiar autoturisme.

Pentru a intra în posesia premiului, „norocosul câstigãtor” trebuie fie sã depunã o sumã de bani într-un anumit cont, fie sã trimitã prin mandat postal un comision sau chiar sã încarce electronic contul unui numãr de telefon mobil.

În mod clar, banii, odatã transferati, sunt pierduti, iar „fericitul câstigãtor” se transformã în pãgubit. Deoarece acest mod de operare este tot mai des întâlnit, vã rugãm sã manifestati prudentã atunci când o persoanã necunoscutã vã cere sã vã dati datele personale (CNP, serie si numãr de buletin, adresa) sau sã nu achitati diferite sume de bani anticipat pentru a intra în posesia unor premii, mai ales dacã nu ati participat la niciun concurs cu premii.

Maximilian GÂNJU