8_1”Noi, copiii Vãii Jiului, rugãm Guvernul si Presedintele tãrii sã-si întoarcã privirea si spre Valea Jiului” – este mesajul de mobilizare a tinerilor pentru evenimentul de mâine, de la Petrosani. Specialistii din energie si secretari de stat vor fi prezenti la Simpozionul International Exploatarea Resurselor Minerale Conventionale, iar tinerii doresc ca mesajul lor sã fie temã pentru o solutie urgentã care sã vinã în sprijinul Vãii Jiului.

O miscare a copiilor Vãii Jiului s-a nãscut în spatiul virtual pentru chemare la un eveniment la care sã se strige cã ei îsi doresc un viitor. Evenimentul este numit COPIII VÃII JIULUI CER DREPTUL LA VIITOR: ”Salvati Valea Jiului – Salvati mineritul”. Tinerii spun cã de ceva vreme asteaptã ca în Valea Jiului sã se deplaseze factori cu putere de decizie la nivel national pentru a atrage atentia cã dupã ce s-au închis mine, dupã ce s-au stopat proiecte, conducãtorii au o datorie moralã uriasã sã gãseascã o solutie pentru ca tinerii, pãrintii si prietenii lor sã poatã învãta, munci si trãi pe aceste meleaguri încãrcate de istorie.

Un grup de tineri au lansat ideea de a se alãtura campaniei Mondo TV, Mondo FM, demaratã de Ionut Drãgotesc, directorul general al grupului media, cerându-i cu împrumut ideea, pentru a o folosi joi, la ora 14,00, când la Petrosani va avea loc simpozionul international de dezbatere si analizã cu tema Exploatarea resurselor minerale conventionale în contextul dezvoltãrii durabile.

Workshop-ul international este organizat de Primãria Municipiului Petrosani, în parteneriat cu mai multe institutii, fundatii, si societãti comerciale.

“Scopul manifestãrii este acela de  a realiza o dezbatere stiintificã, cu participare reprezentativã, privind cãile si modalitãtile prin care mineritul ar putea contribui la dezvoltarea durabilã a României prin valorificarea  la maximum a avutiei  minerale, pentru a contribui la bunãstarea cetãtenilor, acum si în viitor”, a declarat primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi.8

Potrivit organizatorilor workshopul îsi propune ca principale obiective sã scoatã în evidentã diferite scenarii si modele, care pot fi valorificate în procesul de convertire a resurselor minerale ale tãrii în dezvoltarea durabilã, pe termen lung; sã ofere o orientare credibilã cu privire la factorii si considerentele-cheie, care pot fi relevanti pentru oficialitãti si pentru investitori, respectiv sã contureze un scurt studiu cu privire la modul de gândire actual privitor la minerit în contextul dezvoltãrii  durabile, cu intentia de a oferi un temei de gândire pentru autoritãtile române si pentru investitorii români si strãini;

Mesajul lor este: ”Veniti alãturi de copiii dumneavoastrã, ”copiii Vãii Jiului”. Avem drepturi si trebuie sã luptãm pentru ele. ”Salvati mineritul, salvati Valea Jiului” este o miscare prin care rugãm Guvernul si Presedintele tãrii sã-si întoarcã privirea si spre Valea Jiului. Evenimentul va avea loc în fata CBC (GEROM) Petrosani, joi, 18.04.2013, de la ora 14,00. Vã asteptãm!”

Mesajele pe site-uri de socializare si SMS-urile au curs. Liderii galeriei Jiul Petrosani s-au pus pe treabã, elevi ai claselor a XII-a si-au calculat terminarea orelor de curs, pãrintii au cetrut sã-si însoteascã fiii si fiicele, câtiva mineri, tineri pensionari au confirmat cã vor fi prezenti etc. Participantii au hotãrât sã vinã îmbrãcati în negru dupã modelul Mondo TV Petrosani. Sociologii spun cã atunci când au loc adunãri, manifestãri publice pe diverse teme, speranta renaste sau se consolideazã. Cât despre atitudinea tinerilor Vãii Jiului, este pentru prima datã când acestia reactioneazã civic!

Ileana Firtulescu