După o lună de când ANPC a închis depozitele de haine din Valea Jiului, vine Garda de Mediu să facă verificări. Inspectorii de mediu spun că vor să vadă de unde vin și sub ce formă ajung la noi, în magazine, hainele din import, ori deșeurile, așa cum au precizat cei de la Protecția Consumatorului.
Peste 1700 de tone de haine vechi au fost sigilate în depozite, după ce comisarii ANPC au ajuns în Valea Jiului. Depozitele au fost desigilate recent, iar Garda de Mediu va începe acum propriile verificări.
Dorel Bretean, șeful Gărzii de Mediu Hunedoara:
„Noi am fost prezenți la controlul efectuat de ANPC, însă așteptăm să se încheie procedura prin care s-a contestat actul de control și acțiunile care s-au desfășurat acolo. Din datele pe care le avem, va fi în 14 martie. Apoi vom continua noi controlul. Vrem să vedem în ce măsură lucrurile stau mai rău sau mai bine”.
Mai mult, inspectorii de mediu spun că vor vedea defapt ce se importă și câte procente din ceea ce ajunge la noi, ca haine la mâna a doua, sunt, defapt, deșeuri ce vor trebui distruse la noi. „În mod normal, companiile controlate au instalații de valorificare și tot ce prevede autorizarea. Noi vom verifica dacă au respectat procedura și drumul pe care trebuia să îl parcurgă aceste haine second-hand, aduse ori ca marfă, ori ca deșeuri pentru valorificare și apoi vom da un răspuns clar”, a mai precizat șeful Gărzii de Mediu Hunedoara.
Peste 460 de mii de lei este valoarea amenzilor pe care comisarii Gărzii de Mediu din Hunedoara le-au dat la societățile comerciale care poluau sau nu aveau documente în conformitate cu acordul de mediu, anul trecut. Cea mai mare amendă a fost de 50.000 de lei, pentru o firmă care avea ca obiect de activitate comerțul cu haine la mâna a doua.
Controalele au fost făcute timp de 3 luni, din 1 aprilie, până în 30 iunie, iar în acest interval au fost făcute nu mai puțin de 275 de inspecţii.
Diana Mitrache