Desi autoritãtile judetene considerã cã una dintre sansele de salvare a orasului Aninoasa ar fi sã devinã cartier al unuia dintre municipiile apropiate, edilii nu sunt de acord cu aceastã solutie. Localnicii nu stiu ce sã creadã, dar considerã cã ar fi bine sã se facã un referendum înainte de luarea unei decizii.
Aninoasa este într-o situatie extrem de grea si, la cum se prezintã situatia, doar Guvernul ar mai putea salva ceea ce mai este de salvat. Declinul localitãtii a început dupã închiderea exploatãrii miniere, dar în ultima perioadã problemele financiare s-au agravat. La începutul anului 2012, datoriile Primãriei Aninoasa au ajuns la valoarea de 82 miliarde de lei vechi, în conditiile în care veniturile anuale ale administratiei nu depãsesc 30 de miliarde de lei vechi, dacã sunt colectate în proportie de 100%. Tot anul 2012 a adus si închiderea singurei activitãti industriale care mai exista în Aninoasa, odatã cu restrângerea lucrãrilor de amenajare hidroenergeticã din Defileul Jiului. Prin implementarea unor mãsuri dure, dar absolut necesare – restructurarea Primãriei cu 50%, prin concedierea personalului; reducerea consumului la iluminatul public cu 50% sau chiar prin demararea de executãri silite a proprietãtilor pentru cetãtenii care au acumulat restante la plata impozitelor si taxelor locale – edilul sef a reusit sã coboare datoria publicã a orasului undeva la valoarea de 49 de miliarde de lei vechi, din care 35 de miliarde reprezintã însã valoarea împrumutului bancar. Mai mult de atât, însã, nu se poate face, iar fondurile s-au epuizat. Conducerea judetului a propus ca Aninoasa sã devinã cartier al municipiului Vulcan sau al Petrosaniului, pentru cã este clar cã de sine stãtãtor orasul nu poate supravietui.
Sãraci, dar cu mândrie localã!
Edilii nici nu vor sã audã despre aceastã posibilitate, iar localnicii se tem cã acest lucru ar duce la cresterea taxelor si a impozitelor. Asa cã, se gândesc cã înainte de luarea vreunei decizii, este nevoie de un referendum. Problema este aprig dezbãtutã, inclusiv pe retelele de socializare, însã edilul sef de aici si-a spus rãspicat punctul de vedere. „Eu personal nu as fi de acord ca Aninoasa sã-si piardã identitatea si sã devinã un cartier al unui municipiu. Mã voi lupta ca aceste povesti ale unora sã nu se întâmple niciodatã. În primul rând motivatia este cã ar creste taxele si impozitele, iar în al doilea rând putem vedea cartierele mãrginase ale municipiilor vecine care nu cred cã aratã foarte bine si asa cã mã duce gândul la întrebarea dacã Aninoasa o sã arate mai bine în aceste conditii”, a precizat Nicolae Dunca.
Carmen Cosman