Z iua Protecţiei Civile în România este sărbătorită în fiecare an la 28 februarie. E ziua în care acum mai bine de 9 decenii lua ființă această instituție. La Petroșani, pompierii le-au arătat elevilor aparatura cu care lucrează, i-au echipat și i-au urcat chiar în nacelă.
Elevi de liceu, sau mici, au ajuns la sediul pompierilor din Petroșani,. Au aflat de aici cine sunt oamenii pe care îi văd mereu în acțiune, îmbrăcați în uniformele pe care și ei le-au probat. Le-au văzut aparatele, mașinile și au încercat și ei să vadă cum e să fii în pielea unui pompier. „Am vrut să văd cum se simte un pompieri și cât e de greu”, a spus o fată, prima care a vrut să se îmbrace în pompier.
„Este o meserie foarte frumoasă, dar sunt sigur că e și foarte grea. Trebuie să facă și cineva meseria asta. Ei sunt pompierii. Eu mă îmbrac în pompier prima dată și abia aștept”, a spus un băiat care și el voia să probeze costumul.
„Am venit pentru prima oară la pompieri. Vrem să vedem ce ne prezintă ei, ce fac. Îi știm din oraș, când trec cu SMURD-ul, sau de la TV. Așa că venim aici să aflăm cât mai multe despre ei”, a spus un alt copil.
„E foarte interesant. Nu am mai văzut așa ceva până acum, așa că sunt foarte încâmtat de ceea ce e aici”, a completat un altul, curios.
Pompierii spun că vor, în acest fel, să le arate tuturor cum lucrează ei, ce înseamnă această meserie și cât de importante sunt minutele în care ei ajung la un eveniment. Asta, pentru că, uneori, un minut face diferența între viață și moarte. „Am organizat la Petroșani Ziua Porților Deschise, cu ocazia Zilei Protecției Civile, care a fost sărbătorită azi, în România. Noi am început actuivitățile încă din 26 februarie, iar acum i-am așteptat pe copii, și nu numai, ca să le prezentăm tehnica detașamentului nostru, precum și unele noțiuni generale privind acordarea primului ajutor, în situații de urgență”, a spus Daj Nicușor, comandant al Detașamentului de Pompieri Militari Petroșani.
Diana Mitrache