A cum un an, două cutremure cu magnitudinile de 5,2, respectiv 5,7, au avut loc în județul Gorj, la câțiva km nord de Târgu Jiu. În zilele de 13 și 14 februarie 2023 pământul s-a zguduit puternic și locuitorii din Valea Jiului, care credeau că sunt în siguranță, au avut surpriza să trăiască o serie de seisme cu sufletul la gură.
Acestea au produs însemnate pagube materiale și au creat panică în rândul populației.
Reprezentanții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului spun că după instalarea stațiilor seismice în zonă, pe parcursul anului 2023 au fost înregistrate 4219 cutremure.
”Acum un an, două cutremure cu magnitudinile locale (Ml) de 5,2, respectiv 5,7, au avut loc în județul Gorj, la câțiva km nord de Târgu Jiu, în zilele de 13 și 14 februarie 2023. Seismele au fost resimțite în zona epicentrală cu intensitățile V, respectiv VI pe scara Mercalli, producând avarii minore și moderate la clădiri, în special la cele vechi (coșuri de fum prăbușite, țiglă și tencuială căzute, fisuri în pereții clădirilor, mașini avariate), și panică în rândul populației. Sistemul de dublet seismic a prezentat cea mai intensă activitate seismică din zonă în perioada instrumen-tală. Un alt cutremur semnificativ care s-a produs în această zonă a fost cel din 20 martie 2023 cu Ml de 4.9, intensitate epicentrală V”, arată INFP.
În perioada imediat următoare primelor seisme, INCDFP a instalat mai multe stații seismice și GNSS în regiune, lucru care a dus la o înregistrare, detectare și localizare mai precisă a cutremurelor și, în special, a microseismelor.
”Astfel, în ultimul an au fost detectate 4219 seisme în zonă, contribuind la înțelegerea mai bună a geologiei zonei și a modului de desfășurare a secvenței seismice. Puține însă au fost resimțite de populație. În luna mai a anului trecut, cercetători INCDFP, alături de partenerii de la Skyline Drones, au efectuat o campanie de cercetare aeriană cu drone echipate cu senzori optici și LIDAR a zonelor Cheile Sohodului și Valea Mare, pentru a identifica zone potențial afectate de cutremure, instabile și falii active”, arată reprezentanții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pămân-tului.
Specialiștii spun, însă, că nu e nimic neobișnuit.
„Sunt foarte bine conturate cele 9 zone seismice ale României și vedem pe hărțile puse la dispoziție de Institutul NaȚional de Fizică a Pământului, că este foarte bine conturată și zona Gorjului și trebuie știut faptul că și zona Văii Jiului este o zonă puternic tectonizată, datorită felului în care acest bazin intramontan s-a format”, declară Csaba Lorinț, decanul Facultății de Mine.
În ultimul an au fost detectate 4.219 seisme în zonă, puține, însă, au fost resimțite de populație.
„Un fapt îmbucurător este acela că, pivind statistica acestor cutremure, de la momentul paroxistic din luna februarie a anului trecut, cu 1705 nevenimente, numărul acestora a scăzut foarte mult, în luna ianuarie a acestui an înregistrându-se doar 25 de asemenea episoade distincte, fără ca cetățenii să le fi resimțit în mod concret”, mai spune Csaba
Monika Baciu
Diana Mitrache