A plouat cam 40 de litri pe metru pătrat, timp de mai multe zile, iar codul portocaliu de inundații s-a resimțit și în Valea Jiului. Asta, pentru că apele de munte au adus cu ele aluviuni, care au înfundat, în mai multe zone, canalizările. Dar și stațiile de tratare au avut probleme, din cauza apelor tulburi.
În Valea Jiului am fost pe cod portocaliu de ploi torențiale, așa că tot ce a cărat apa din munte, a adus în oraș. Iar canalizarea, acolo unde au ajuns crengile și aluviunile, s-a înfundat.
„De duminică, încoace, în fiecare zi, am avut cod galben de ploi torențiale, până la 40 de litri pe metru pătrat. Acum (n.r. marți) chiar suntem într-un cod portocaliu. A crescut debitul pe canalizarea pluvială. Am avut și niște reclamații, pe partea de canale deschise și canalizare menajeră, în locurile în care se intersectează canalizarea menajeră, cu cea pluvială, dar am prioritizat, în funcție de problemele care puteau apărea”, a spus Cristian Ionică, managerul sc Apa Serv Valea Jiului.
Două stații de tratare a apei sunt oprite și în acestea sunt rezervoare de înmagazinare a apei. În toate celelalte se lucrează cu reactivi, pentru că apa ce vine din munte este extrem de murdară.
„Echipele sunt în captări, în munte, acolo unde captările sunt mai departe de stațiile de tratare ca să curețe prizele, așa încât, chiar dacă ne vine apa murdară din munte, să fie suficientă, ca să o tratăm. Toate rezervoarele sunt la nivel de preaplin”, mai spune managerul de la Apa Serv Valea Jiului.
Echipele de la Apa Serv sunt în teren și ultimele intervenții au fost la Petrila, luni, noaptea, unde aluviunile adunate riscau să inunde câteva case.
Diana Mitrache