Adãpostul pentru câini comunitari nu va fi realizat în niciun caz în locatia aleasã de Consiliul Local Uricani, adicã pe amplasamentul fostei mine Valea de Brazi, pentru cã este prea aproape de casele oamenilor.
Gard în gard cu gospodãriile oamenilor. Asa s-au gândit alesii locali din Uricani sã rezolve problema adãpostului pentru animalele fãrã stãpân care ar urma sã deserveascã toatã Valea Jiului.
Câteva zeci de sãteni din Valea de Brazi au semnat o petitie si au înaintat-o presedintelui Consiliului Judetean Hunedoara, în care au reclamat cã distanta este prea micã.
„Nu mi se pare corect sã se construiascã aici. Casa fiului meu este aproape, la 20 – 30 de metri, iar în jur sunt alte 8 locuinte aflate la distante de 30 – 40 de metri. Trebuie gãsit un alt loc, mai departe de sat, dar primãria sustine cã vrea aici sã facã”, spune una dintre localnice, Maria Stefãnescu. Ca ea sunt alti oameni care au venit sã discute cu Mircea Molot, care a fost joi la fata locului, sã vadã exact cum stã situatia. Iar rezultatul a fost fãrã echivoc: amplasamentul nu este bun. „Categoric, adãpostul nu se face aici. Nu stiu care sunt normele exacte pentru un adãpost de câini, dar sã-l construiesti la 20 de metri de o casã mi se pare o chestiune imoralã. Chiar dacã ar fi o singurã persoanã, îi creezi un disconfort si, ca atare, atâta timp cât eu sunt presedintele judetului nu se va construi aici un adãpost pentru câini. Dacã este comunicare se si rezolvã problema”, a declarat Mircea Molot, presedintele CJ Hunedoara.
La întâlnirea cu localnicii a fost si secretarul Orasului Uricani, Nelu Flori, care a încercat sã-l convingã pe seful CJ Hunedoara cã este greu sã gãseascã o altã locatie care sã fie si întabulatã, mai ales cã acest lucru implicã timp si costuri suplimentare. Dupã ce Molot i-a dat asigurãri cã îi va sustine, a precizat cã se va cãuta o altã localtie.
„Nemultumirile poate cã sunt justificate. E bine cã s-a gãsit o altã solutie. Domnul presedinte ne-a spus cã, în mãsura în care poate ne va si sustine sã rezolvãm situatia juridicã a terenurilor pe care urmeazã sã le propunem. Sperãm sã fie rezolvatã problema”, a declarat Nelu Flori, secretarul orasului.
În cele din urmã, toatã lumea a fost multumitã de solutia gãsitã la fata locului, pentru cã locatii care sã se preteze amenajãrii acestui adãpost existã pe raza localitãtii.
Reamintim cã edilii din Uricani au decis sã punã la dispozitia Asociatiei de dezvoltare Intercomunitarã „Serviciul Judetean pentru ocrotirea animalelor fãrã stãpân” un teren în suprafatã de 1.500 mp pentru amenajarea acestui adãpost pentru animalele fãrã stãpân. Asociatia de Dezvoltare Intercomunitarã „Serviciul Judetean pentru ocrotirea animalelor fãrã stãpân” a fost înfiintatã dupã ce Consiliul Judetean Hunedoara a decis, în 2012, sã gestioneze în mod unitar, la nivel judetean, problema câinilor fãrã stãpân si sã finanteze aceastã activitate. Noul serviciu va trebui cã implementeze un sistem, cu acoperire judeteanã, de identificare, marcare, vaccinare si sterilizare a maidanezilor.
De asemenea, va fi realizatã o retea de adãposturi deservite de personal calificat si se va tine o evidentã unicã a câinilor tratati. Costurile operative ale noului Serviciu vor fi suportate din bugetul CJ Hunedoara. Spatiile necesare înfiintãrii retelei judetene de adãposturi canine vor face obiectul unor contracte de comodat prin care primãriile le vor da cu titlu gratuit în folosintã acestui serviciu. În total, în judetul Hunedoara vor ajunge 10 masini speciale pentru prinderea câinilor fãrã stãpân, care vor deservi acest centru judetean.
Carmen Cosman