Un grup de tineri, sustinãtori ai PSD, a renuntat la a mãrsãlui si scanda  ”Salvati Valea Jiului, Salvati mineritul!” în cadrul campaniei Mondo TV, în timpul  workshop-ului international de la Petrosani, pentru cã nu s-au gândit cã ministrul energiei este ”de-al lor”. Ca urmare, au trecut la planul B.

Un grup de tineri a doarit cu tot dinadinsul sã facã ceva pentru Valea Jiului. Asa cã s-au gândit sã se alãture campaniei lansatã de Mondo TV& Mondo FM, ”Salvati Valea Jiului, Salvati mineritul!”, printr-o atitudine concretã. Îmbrãcati în tricourile inscriptionate cu tema campaniei, tricouri lansate de Ionut Drãgotesc,

sã mãrsãluiascã pe trotuarele din Petrosani pentru ca apoi sã se opreascã în fata Primãriei si asta în timp ce are loc un workshop international având ca temã de analizã si dezbatere exploatarea resurselor minerale conventionale în contextul dezvoltãrii durabile.

Si asta, timp de douã zile, 18-19 aprilie, perioadã de desfãsurare a dezbaterilor întâlnirii.

Reamintim  cã evenimentul este organizat de Primãria Municipiului Petrosani, în perioada 18-19 aprilie 2013, în parteneriat cu Universitatea din Petrosani, Universitatea de Petrol si Gaze din Ploiesti, Comitetul National Român al Consiliului Mondial al Energiei, INSEMEX Petrosani, IPCMH Petrosani, ICSITPML Craiova, Societatea Nationalã de Închidere Conservare Mine Valea Jiului, Societatea Nationalã a Huilei Petrosani, GEROM5_1 International, Fundatia Sfânta Maria, Fundatia pentru Dezvoltare bazatã pe Cunoastere, Academia de Stiinte Tehnice din România, Academia Oamenilor de Stiintã din România, Asociatia Generalã a Inginerilor din România, Inspectoratul Judetean de Politie Hunedoara.

Si cum grupul de tineri era un sustinãtor al PSD Petrosani, cu actiuni comune si unii chiar pãreau sã facã parte din tabãra tânãrã a social-democratilor – având în vedere participarea la toate actiunile initiate de OT PSD -, au propus actiunea si au cerut sustinere pentru mars si scandãri cu ”Salvati Valea Jiului, salvati mineritul!”. Nedumeriti, membrii tineri si seniori ai partidului s-au privit râzând crezând cã este o glumã a ”nãzdrãvanilor”, cum fac de obicei. Grupul – nu si nu, cã acum este momentul, cu atâtea personalitãti în Petrosani, cã trebuie sensibilizate personalitãtile în domeniu, cã dacã nu tinerii fac asta, atunci cine?, cã vor vorbi cu conducerea Mondo TV etc., etc. ”Pãi, nu e bine, cã ministrul este al nostru ”- au replicat cei de la PSD. A fost rândul tinerilor sã se priveascã unii pe altii: la asta nu se gândiserã…

Liderii PSD Petrosani i-au adus cu picioarele pe pãmânt. Le-au sugerat altã formã de actiune pentru sprijinirea mineritului si a Vãii Jiului. Eventual o petitie semnatã de tineri, sau mai bine sã cearã, si seniorii sã-i sustinã, sã-I ajute sã obtinã o audientã a unei delegatii de tineri din Valea Jiului la primul ministru sau unde doresc, cu toate doleantele lor bine puse la punct.

Este adevãrat cã activismul – în sensul de accent pe nevoile vietii si nu pe doctrinã – poate schimba cu adevãrat lumea. Si dacã tinerii au început sã simtã asta, e de bine!

Ileana Firtulescu