A proape jumătate dintre apelurile la 112 nu sunt urgențe. Ba unele chiar sunt apeluri false, ori care țin linia ocupată, în timp ce, poate, cineva are nevoie de ajutor. Bilanțul l-au făcut cei de la ISU Hunedoara, în 11 februarie, adică ziua 112.
În anul 2023, în județul Hunedoara, au fost înregistrate aproape 120.000 de apeluri la 112. Dintre acestea, o parte nu erau deloc urgențe. Dar nu toate au fost vitale. „În anul 2023, în județul nostru au fost înregistrate 181.220 de apeluri la 112. Dintre acestea, 102.427 au reprezentat urgențe și 728.793 situații, care nu au necesitat intervenții. Dintre urgențe, 36.902 au fost gestionate de către ISU SMURD”, declară Roxana Mateuț, purtător de cuvânt ISU Hunedoara.
ISU Hunedoara ne îndeamnă să sunăm la 112 dacă suntem într-o situație de urgență, sau dacă avem motive să credem că cineva se află într-o situație de urgență. „112 este numărul unic pentru apeluri de urgență disponibil în toată țara, precum și în toate țările UE ce poate fi apelat din toate rețelele publice de telefonie, chiar și atunci când aveți bateria telefonului descărcată sau tastatura blocată”, mai spune Roxana.
Mai trebuie să știm și că apelurile non-urgente provoacă întârzieri în acordarea de ajutor persoanelor aflate în situații de urgență, acest lucru putând avea consecințe fatale. Apelarea nejustificată a numărului de urgență 112 poate costa viața unei persoane care are nevoie urgent
de ajutor. Iar apelarea repetată, cu rea intenție, a numărului 112, fără a avea o urgență ori pentru a aduce injurii operatorilor, constituie abuz și
se sancționează conform legii.
Diana Mitrache