Un copil de 11 ani din localitatea Uricani se zbate între viatã si moarte pe patul de spital dupã ce a cãzut de la etajul I al unui bloc abandonat. Micutul are ficatul rupt, multiple fracturi dar si o ranã la cap care i-a produs o comotie cerebralã.

Accidentul a avut loc marti seara, iar bãietelul se juca în blocul abandonat când a cãzut printr-un planseu de la etajul I al imobilului, spart de hotii de fier vechi. Un martor care a vãzut tot incidentul a spus cã minorul s-a zdrobit pur si simplu de podeaua de beton dupã ce a cãzut de la o înãltime de aproape zece metri. Omul este asistent medical de meserie si a încercat sã-i acorde primul ajutor bãietelului, pânã când colegii lui de la Ambulantã au ajuns la fata locului. Dus de urgentã la Spitalul de Urgentã din Petrosani, medicii au constatat cã starea micutului este una extrem de gravã si au cerut în sprijin un elicopter SMURD care sã-l ducã la Timisoara.2_1 Acesta avea mai multe fracturi, era inconstient, traumatism abdominal si medicii suspectau o rupturã de ficat dar si alte organe interne posibil afectate. „În jurul orei 16 am fost sesizati prin Serviciul Unic de Apeluri de Urgentã 112 cu privire la faptul cã la blocul de pe strada Catedralei din Uricani se aflã  un copil de 11 ani care a cãzut de la etajul I al acestei clãdiri. Din primele cercetãri a rezultat cã era la joacã si a cãzut. Noi am deschis un dosar penal si facem cercetãri pentru vãtãmare corporalã”, a declarat comisarul Mugurel Teodosiu, seful Politiei Uricani. Bãietelul a ajuns marti noapte la clinica din Timisoara iar starea lui este una extrem de gravã si medicii se luptã sã-l salveze.

Un alt copil a murit în blocul fantomã 

În urmã cu patru ani un alt bãietel a murit în acelasi bloc fantomã, strivit de o placã de beton de câteva de tone care s-a prãbusit peste el. Minorul, Constantin Grifei se afla la joacã împreunã cu alti copii de vârsta lui si au vãzut un tavan dintr-un apartament cã stã sã cadã si au vrut sã-l dãrâme. Au lovit cu picioarele placa de beton care s-a desprins si s-a prãbusit de la circa doi metri peste bãietel. Un coleg de joacã a dat alarma însã paramedicii SMURD nu au mai putut face nimic pentru a-l aduce la viatã.

Incompetenti în fata tragediilor

Imobilul de pe care s-a prãbusit copilul din Uricani este proprietate privatã. Autoritãtile locale pretind cã sunt legate de mâini si de picioare, dat fiind faptul cã imobilul apartine unei persoane fizice.

”Este vorba de un imobil care este proprietate privatã, acum trei ani a mai avut loc un accident acolo, la vremea respectivã pe lângã faptul cã am impus proprietarului sã realizeze o împrejmuire am si fãcut o propagandã în Valea Jiului. Cei de la Inspectia de Stat în Constructii au luat si ei la rândul lor mãsuri în sensul cã au obligat proprietarul sã facã împrejmuiri, el a fãcut pânã acum vreo douã împrejmuiri dar toate materialele folosite au fost furate. Fac un apel pe aceastã cale nu doar în Uricani, este vorba de blocul E3 care este izolat unde din pãcate se mai joacã copii acolo, acum trei ani a mai avut loc acolo când un perete despãrtitor dintre douã apartamente a cãzut pe un copil care a decedat”, a declarat primarul orasului Uricani, Dãnut Buhãescu.

Incompetenta autoritãtilor locale este datã de faptul cã propritarul imobilului nu este nici mãcar în zonã, acesta având domiciliul în Cluj Napoca. Tot ce pot face cei din primãrie este de a atrage atentia pãrintilor asupra acestor cazuri dramatice.

”Este un proprietar din Cluj Napoca care poate nu are posibilitatea de a angaja o firmã de pazã si sunt mai multe proprietãti la Valea de Brazi si Câmpul lui Neag care se afla în aceeasi situatie. Singurul lucru pe care îl putem face este sã avem o mai bunã comunicare cu pãrintii”, a mai spus Buhãescu.

Pânã când însã vinovatii vor fi trasi la rãspundere, organele abilitate au mâinile legate în fata acestor oameni care cumpãrã imobile ce reprezintã un pericol public si le lazã de izbeliste.

Maximilian Gânju

Monika BACIU