C el puțin două firme au fost scoase de pe contractele cu Complexul Energetic Valea Jiului, că au piese slabe sau nu au onorat comenzile. Sunt firme cu tradiție în minerit, obișnuite să primească banii și să nu facă treaba până la capăt.
Acum nu mai merge, pentru că, spun cei de la Complexul Energetic Valea Jiului, producția trebuie crescută și e nevoie de piese și utilaje de calitate.
Au venit cu piese de slabă calitate și au fost refuzați, ori nu au onorat comenzile cerute și plătite, așa că nu vor mai fi primiți la licitații.
Asta spune acum directorul Complexului Energetic Valea Jiului, Eusebiu Durbacă, despre firme de casă care nici acum, când sunt bani, nu fac nimic să producă.
„Zilnic discutăm despre asta și chiar luni am avut ultima discuție. La contractele la care se înscriu 3, 4 firme, pentru echipamente. În cazul celor pentru care avem suspiciuni, vom trimite un delegat, doi, din partea CEVJ, să vedem ce sediu au, unde produc, ce echipamente ne pot aduce. Vom cere ajutor și de la juriști și de la poliție, ca să vedem anumite aspecte. O să cer și de la INSEMEX să ne dea tabelul cu avizele ATEx, a firmelor, ca să eliminăm asta și să aducem piese de calitate pentru CEVJ”, spune Eusebiu Durbacă, directorul general al CEVJ.
Decizia vine după ce au fost deja fime care au primit și banii și nu au livrat ceea ce au promis, ori au livrat, dar la calitate îndoielnică.
„Două contracte le-am exclus, pentru neîndeplinire de contract, pentru că a fost adus, spre exemplu, lanț minier. Nu știu de unde l-au adus, din China, dar, din punctul comisiei de recepție, nu a fost ok și nu l-a recepționat, că punea viața lucrătorilor în pericol. Iar al doilea contract, este cel de stâlpi TH, care trebuia ca până în 31.12. 2023, să fie livrați 160 de tone și nu am primit. Nu s-a respectat procedura. Nu îi voi mai primi. La 9 februarie sunt cele 30 de zile, în care mă obligă legea să nu le dau neîndeplinirea de contract. După asta, ridic pe SEAP, iar firmele respective nu mai participa la licitație”, mai spune directorul general al CEVJ.
Complexul Energetic Valea Jiului a contractat mai multe piese și subansamble necesare în subteran, din Polonia și este posibil ca, pe viitor, aceste contracte să fie făcute doar cu astfel de firme. Asta, pentru că cele de la noi nu au putut onora contractele, deși s-a mizat tocmai pe faptul că au avut prețuri bune și ar fi fost din zona Văii Jiului.
Cei din Complexul Energetic Valea Jiului spun că au comandat numai pentru mina Lonea peste 400 de stâlpi de susținere, la GEROM
Uzinele de utilaj minier de la noi, ca și cea de reparații piese din minerit au decăzut enorm în ultimii ani, odată cu restrângerea activității. De altfel, pe locul în care era Uzina de Reparații UPSRUEEM, în decembrie, a fost inaugurat un nou magazin de bricolaj.
Diana Mitrache