O parte a localnicilor din zona Valea de Brazi – Uricani s-a rãzvrãtit, dupã ce oamenii au aflat cã aici urmeazã sã fie amplasat viitorul adãpost pentru câini comunitari care sã deserveascã întreaga Vale a Jiului.

Împotriva proiectului, dezbãtut si adoptat al initiativa Consiliului Judetean, a votat si consilierul local al PNL, cu riscul de a-si supãra seful pe linie de partid, adicã presedintele C Hunedoara, Mircea Molot.

Nimeni de la Primãria sau Consiliul Local Uricani nu le-a explicat celor din zona Valea de Brazi cum va arãta modernul adãpost pentru câini comunitari ce urmeazã sã fie amenajat în apropiere de gospodãriile lor. Dezinformati sau trasi cu sfoara si în lipsa unei dezbateri publice oamenii s-au dus sã cearã socotealã consilierului PNL care locuieste chiar în zonã, iar acesta a votat împotriva proiectului privind atribuirea terenului necesar propus de primarul Dãnut Buhãescu. Acum, liderii PNL de al Uricani încearcã sã remedieze atât cât mai pot problema, pentru a nu se trezi cu o revoltã a cetãtenilor în momentul în care se trece la executia proiectului. „Problema cu aceastã locatie din pãcate nu a  fost discutatã înainte de întocmirea acestui proiect de hotãrâre. Nu a fost o rãzbunare a noastrã, dar consilierul PNL este din zonã. Când au aflat oamenii, bineînteles împinsi de la spate de un consilier din opozitie, s-au dus peste el acasã. Oamenii sunt împotrivã nu ca utilitate a proiectului, ci ca locatie.

Ei au propus sã se mai amâne proiectul, sã gãsim o altã locatie nu asa de aproape de casã.

5_1Nici noi nu suntem împotriva proiectului, dar nu am fost consultati în privinta amplasamentului”, a explicat situatia presedintele PNL Uricani, Constantin Zaharia.

Adãpostul  ar urma sã fie amenajat în incinta fostei mine Valea de Brazi, doar localnicilor nu li s-a explicat nici mãcar cum va arãta acesta. Cu informatii trunchiate, oamenii s-au rãzvrãtit. Chiar dacã este putin tardiv, liderii PNL propun ca localnicii sã fie dusi sã vadã un adãpost similar din tarã.

De precizat cã, de prin 2006, cu exceptia otrãvirii în masã a maidanezilor de acum 2 ani, câinii comunitari nu au mai fost strânsi de pe strãzile Uricaniului.

Teren pentru adãpost

Consiliul Local al Orasului Uricani va pune la dispozitia Asociatiei de dezvoltare Intercomunitarã „Serviciul Judetean pentru ocrotirea animalelor fãrã stãpân” un teren în suprafatã de 1.500 mp pentru amenajarea acestui adãpost pentru animalele fãrã stãpân. Terenul se aflã pe domeniul public al  orasului Uricani si va fi dat cãtre ADI în folosintã gratuitã pe o perioadã de 25 de ani. Asociatia de Dezvoltare Intercomunitarã „Serviciul Judetean pentru ocrotirea animalelor fãrã stãpân” a fost înfiintatã dupã ce  Consiliul Judetean Hunedoara a decis, în 2012, sã gestioneze în mod unitar, la nivel judetean, problema câinilor fãrã stãpân si sã finanteze aceastã activitate. Noul serviciu va trebui cã implementeze un sistem, cu acoperire judeteanã, de

identificare, marcare, vaccinare si sterilizare a maidanezilor. De asemenea, va fi realizatã o retea de adãposturi deservite de personal calificat si se va tine o evidentã unicã a câinilor tratati. Costurile operative ale noului Serviciu vor fi suportate din bugetul CJ Hunedoara. Spatiile necesare înfiintãrii retelei judetene de adãposturi canine vor face obiectul unor contracte de comodat prin care primãriile le vor da cu titlu gratuit în

folosintã acestui serviciu. În total, în judetul Hunedoara vor ajunge 10 masini speciale

pentru prinderea câinilor fãrã stãpân, care vor deservi acest centru judetean.

Carmen Cosman