Gest de o cruzime rarã la marginea municipiului Petrosani. Un braconier a împuscat o ciutã doar pentru a se distra. A lãsat animalul sã agonizeze la marginea drumului si a fugit cu o autoutilitarã. Vânãtorii spun cã gestul este unul criminal, mai ales cã vânãtoarea este interzisã, deoarece ciutele si cãprioarele sunt în perioada de gestatie. 

Incidentul a avut loc, luni noapte, în apropiere de Pestera Bolii, la iesirea din municipiul Petrosani. La câtiva pasi de DN 66, cãprioarele si femele de cerb (ciutele) coboarã la pãscut într-un luminis unde a dat firul ierbii. Animalele gestante s-au obisnuit si cu zgomotul masinilor, astfel cã sunt admirate în fiecare zi de soferii care trec prins zonã. Pentru cã s-au obisnuit cu prezenta omului, sunt o tintã usoarã pentru braconieri. Asa s-a întâmplat si luni seara, când o ciutã care avea toate semnele cã este gestantã, a fost pur si simplu mãcelãritã de braconieri.

1_1Acestia si-au parcat masina într-un refugiu din apropierea luminisului si au pândit animalele sãlbatice, iar când ciuta a fost în bãtaia pustii au tras. „Sunt niste criminali, acesti indivizi nu se pot numi oameni sau vânãtori. Ce s-a întâmplat aici este o crimã si nu o vânãtoare. Ciutele coboarã aici de multã vreme sã pascã iarbã si auzisem cã braconierii le pândesc de la marginea drumului. Sezonul este interzis acum, doar la vulpe este permisã vânãtoarea si chiar dacã era deschis, aici nu au voie sã tragã cu arma pentru cã este în intravilanul localitãtii.

Am mai vãzut ciute si capre omorâte de lupi, cãzute de pe stânci sau lovite de masini dar cum s-a întâmplat acum nu. Au încãlcat orice regulã si limitã acesti criminali”, a declarat, Ioan Stoica seful Asociatiei Locale de Vânãtoare si Pescuit Sportiv Petrosani.

Cãutati de politistii

Dupã ce au împuscat femela de cerb, braconierii au fost vãzuti de un localnic si au fugit abandonând animalul. În perioada gestatiei, carnea nu este recomandatã pentru consum, lucru pe care-l stiu toti vânãtorii, semn cã braconierul a tras pentru a se distra sau pentru a vinde carnea vânatului.

„Erau cu o Dacia Papuc de culoare alb fãrã carlingã. N-au mai apucat sã o ia pentru cã au fost vãzuti si pentru a scãpa au fugit imediat dupã ce au împuscat-o”, le-a spus martorul celor care ancheteazã cazul. Unul din politisti spune cã a ajuns la fata locului imediat dupã ce s-a dat alarma si a gãsit capra încã agonizând. Animalul s-a târât circa 30 de metri pânã când a murit si nu se mai putea face nimic pentru a fi salvat.

1_2Politistii din Petrosani au deschis un dosar penal si încearcã sã dea de urma vinovatului. Reprezentantul AJVPS Hunedoara, asociatia care administreazã fondul de vânãtoare unde a fost mãcelãritã ciuta, spune cã braconierul ar putea fi orice persoanã pentru cã nu mai trebuie sã fie înscris ca vânãtor într-o asociatie pentru a putea detine armã de

vânãtoare.

„Un vânãtor nu face asa ceva, doar un criminal. Legislatia s-a schimbat si poti sã detii armã de vânãtoare si dacã nu esti membru vânãtor. Poti fi persoanã particularã, sã ai acasã armã de vânãtoare cu glont. O folosesti numai la poligon sau mergi la vânãtoare la cine te primeste si plãtesti. Acela nu este vânãtor. Cel care a fãcut gestul acesta este un criminal. Este gestul unui posesor de armã clandestinã sau al unui posesor de armã care profitã de slãbiciunea legii care dã drept de detinere de armã la toti nebunii”, a declarat, Dorin Calciu, directorul AJVPS Hunedoara.

Maximilian Gânju