C hiriașii din blocurile cu bulină roșie au la dispoziție 30 de zile, adică până în februarie, să se mute din casele cu risc seismic ridicat. De această lege sunt afectați cel mai grav locuitorii din Aninoasa. Casele de aici au peste 130 de ani vechime, iar primarul nu mai știe ce să facă.
„Din păcate, nu voi comenta legea, ci o voi aplica. Dar cum? Că noi trebuie să găsim soluții pentru oamenii din aceste case cu risc seismic. Să văd ce fac cu ei? Că nu îi pot reloca. Sunt 700-800 de oameni care locuiesc în aceste imobile”, spune primarul orașului, Nicolae Dunca.
Toate blocurile vechi au expertiză și sunt în clasa de risc seismic, așa că vechile colonii, 30 la număr, nu vor mai putea găzdui chiriași. Iar oamenii sunt puși în mare dificultate, în condițiile în care, dacă nu le semnează contractele, aceștia riscă să rămână fără apă și curent electric.
„Încă încasam chiria de la ei. Vom analiza în consiliu acest lucru și să văd dacă se pune problema ca ei să nu mai achite chiriile. Problema este că, dacă nu le voi prelungi contractele, ei nu vor avea contracte la apă și curent. Deci vor fi probleme sociale foarte grave”, mai susține primarul din orașul Aninoasa.
Construcțiile sunt degradate, iar oamenii nu vor avea curând șansa să fie mutați. Abia în această săptămână se încheie evaluarea firmei care a câștigat licitația pentru construcția primului lot de case, în locul celor vechi. Dar lucrările nu vor fi gata atât de repede. Așa că oamenii ar putea sta în casele lor, fără să contracte.
În caz contrar, cei care vor să continue să închirieze apartamente în astfel de imobile vor risca amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei, conform ultimelor modificări aduse de Parlament.
Diana Mitrache