„Ciuleandra”, o dramatizare a romanului omonim al lui Liviu Rebreanu, este prima premieră din 2024 a Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani. Spectacolul este regizat de Dumitru Acriș, pe o dramatizare de Angelina Roșca-Ichim și cu coregrafia lui Ștefan Lupu. Din distribuție fac parte actorii Mihai Rădulea, Patricia Buraga, Dorin Ceagoreanu, Cosmin Brehuță, Izabela Badovics, Mihai Sima, Oana Liciu-Gogu, Irina Bodea-Radu, Mihai Alexandru, Robert Vladu, Daniel Cergă, Bogdan Tălmaciu, Simona Codreanu, Andrei Șchiopu.
Spectacolele de gală se vor juca vineri, 19 și sâmbătă, 20 ianuarie 2024, de la ora 18, cu casa închisă. Următoarele reprezentații vor avea loc vineri, 2 și sâmbătă, 3 februarie, tot de la ora 18.
„Ciuleandra” este un roman publicat de Rebreanu în 1927, reprezentativ în creația sa ca ilustrare a literaturii psihologice, în vogă la momentul respectiv. Intriga îl are drept personaj central pe Puiu Faranga, un tânăr provenit din marea burghezie, căsătorit cu Mădălina, o fată dintr-o familie simplă. Narațiunea sondează introspecția lui Puiu în ospiciul în care e internat după ce își ucide soția.
Dumitru Acriș a optat pentru o montare foarte dinamică, în care se intersectează planul psihologic cu cel social, cu multe secvențe de mare intensitate, într-un spațiu scenic aparte și cu o coregrafie care accentuează articulațiile intrigii.
„Romanul lui Liviu Rebreanu Ciuleandra este o pasiune mai veche de-a mea. Este o operă potrivită pentru a fi transpusă în diferite forme de expresie scenică. Eu am ales o formă provocatoare, pentru a confrunta publicul cu o serie de probleme sociale și psihologice din realitatea de azi. Prin aceasta doresc să obțin un impact mai profund asupra spectatorului, să-i stimulez gândirea critică și emoția artistică.
Din perspectivă socială, spectacolul reflectă fenomenul dominant al vieții moderne din spațiul românesc: influența corupției și a intereselor politice asupra justiției.
Din perspectivă psihologică, spectacolul nostru explorează mecanismele subconștientului uman, care pot genera comportamente iraționale și violente. Aproape toată acțiunea are loc în sanatoriul unde Puiu Faranga trece printr-un proces de introspecție și de căutare a cauzelor care l-au determinat să comită crima.
Dansul Ciuleandra are o semnificație simbolică în poveste. Este un dans cu o accelerație ascendentă, care exprimă o stare de exaltare și de nebunie, fiind asociat cu momentul în care Puiu își omoară soția. Elementele folclorice vor oferi publicului o imagine autentică și colorată a vieții țărănești, dar și o cheie de interpretare a psihologiei personajelor, a sensurilor anumitor scene”, spune regizorul Dumitru Acriș, aflat la prima sa colaborare cu echipa Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu”.
Biletele la „Ciuleandra” pentru reprezentațiile din luna februarie se pot procura de la agenția teatrului, de marți până vineri, între orele 8-16.
TDIDS