9”În minerit investitiile se pot face doar prin subventie de stat si dacã se doreste rezolvarea unei probleme, se poate. Nu Bruxelles-ul impune sã distrugi ceea ce ai. Oare unde am fost noi, românii toatã aceastã perioadã?”- prof. univ. dr. ing. mat. Emil Pop, Universitatea Petrosani.

Dezbaterile pentru salvarea Vãii Jiului, respectiv a mineritului, au invocat mereu impunerile, cãrora li se spune recomandãri, Uniunii Europene. Tuturor guvernelor perindate prin fruntea tãrii dupã aderare la UE le-a fost la îndemânã sã dea vina pe ceea ce cere marea familie europeanã si Fondul Monetar International (FMI).

Cu ocazia acestor dezbateri s-a spus apãsat cã nimeni nu cere României sã-si distrugi economia, deci nici mineritul. Dar incapacitatea de a guverna, pentru cã nu se foloseste resursa umanã bine pregãtitã în favoarea numirilor politice cu orice pret, a dus la distrugere… Doi dintre profesorii universitari ai Vãii Jiului, oameni care cunosc în profunzime problemele mineritului, ale apelor si pãdurilor, ale populatiei, respectiv ale resurselor umane nevalorificate etc., ca urmare a cercetãrilor, a practicii în diverse colective de specialitate ale unor institutii si societãti, au arãtat cã vina ne apartine.

Prof. Univ. Dr. Ing. Mat. Emil Pop, de la Universitatea Petrosani, a declarat public, referindu-se la mineritul din Valea Jiului, cã atunci când doresti sã rezolvi o problemã, se poate. Invocarea UE în felul cum România se reorganizeazã, adicã prost, dovadã stând consecintele, este falsã pentru cã nimeni nu impune sã te autodistrugi.

9_1 ”În minerit investitiile se poat face doar prin subventie de stat si dacã se doreste rezolvarea unei probleme, se poate. Nu Bruxelles-ul impune sã distrugi ceea ce ai. Oare unde am fost noi, românii toatã aceastã perioadã, vorba poetului Pãunescu:  ”Eu atât as vrea sã aflu, arãtându-ne obrazul: /Totusi unde au fost românii, când a fost tãiat Viteazul?” – a subliniat Emil Pop.

Opinia prof. Univ. Dr. Ing. Radu Sorin a venit sã completeze si sã clarifice referirea fãcutã de Emil Pop. ”Este vorba de felul inteligent de a te integra cerintelor UE. Polonezii, bãieti destepti, nu au subventionat cãrbunele, pentru cã acest lucru era interzis prin aderare, dar au subventionat utilajele necesare în minerit ceea ce s-a dovedit a fi extraordinar, pentru cã a dat de lucru oamenilor si a adus vigoare în economia de profil. Deci solutii existã si aceste solutii sunt verificate ca fiind eficiente”- a declarat Radu Sorin.

În ce priveste viabilitatea Complexului Energetic Hunedoara, cei doi specialisti au sustinut cã are sanse mari pentru cã existã solutii. Recenta HG care asigurã minimul de energie, cu sustinere guvernamentalã, pe care complexul trebuie s-o pompeze în sistemul national, trebuie urmatã de alte mãsuri, tot politice cum a fost aceasta.

”Hotãrârea de guvern este un lucru bun si dacã va fi urmatã de retehnologizare si dezvoltare prin punerea unor oameni capabili acolo unde trebuie, va merge. Resursa umanã bine pregãtitã este foarte importantã”- a precizat prof. Univ. Dr. Ing. Emil Pop.

”Dupã intrarea Societãtii Nationale a Huilei în complex, în iunie-iulie, cred cã tot prin vointã politicã, printr-o gândire a unui pret competitiv, ar trebui avut în vedere introducerea în complex a unei hidrocentrale, în cazul acesta – Râul Mare Retezat” – a declarat prof. univ. dr. ing. Radu Sorin.

Pãrerea celor doi universitari a fost aceea cã prin vointã politicã, prin oameni bine pregãtiti, profesionisti, se poate rezolva orice problemã care este corect evaluatã. ”Diagnisticarea” corectã – cauze, efecte, impact social, impact economic etc., poate naste solutia cea mai eficientã. ”Stiti ce a spus Enstein: Dacã as avea la dispozitie o orã sã salvez lumea, as dedica 55 de minute definirii problemei si doar 5 minute rezolvãrii ei” – a spus Emil Pop.

Ca urmare, Guvernul Ponta poate rezolva mineritul si implicit poate salva Valea Jiului, pentru cã solutii existã. Mai rãmâne vointa politicã. Si aceastã vointã a fost clamatã intens în campania electoralã, fapt pentru care Valea Jiului a votat masiv USL…

––

Nu mai acuzati strãinii cã ne taie domnitorii,

Cã intimideazã Tara cu guverne provizorii

Eu atât as vrea sã aflu, arãtându-ne obrazul:

Totusi unde au fost românii, când a fost tãiat Viteazul?

Adrian Pãunescu,

”Capul de la Torda”

––

Ileana Firtulescu