l “Voi, românii, sunteti probabil cei mai avizi utilizatori de tehnologie pe care i-am întâlnit”- presedinte al OTE- Cosmote, Romtelecom, Zapp, Germanos.

l ”Maria are telefon mobil de la 5 ani. I l-a adus tatãl ei cadou din Italia. Acum este în clasa a IV-a si a trebuit sã-i ia altele, vreo douã, cred, cã nu i-au mai plãcut celelalte” – Elvira Leniuc, casnicã, Petrosani.

De la vârste mici, copiii românilor folosesc telefoane mobile. În general, pãrintii declarã cã este extrem de util acest lucru pentru cã au un grad de control si de sigurantã. Dar sunt multe situatiile în care pãrintii cumpãrã telefoane si chiar tablete copiilor sub 10 ani… pentru cã le place lor tehnologia!

5_1 ”I-am cumpãrat un telefon frumos, cã e fetitã. Este destul de performant, are si camerã foto si poate folosi si internetul… Da, costã ceva bani, dar meritã. Fetita mea are 8 ani si învatã bine si i-am promis cã îi iau unul nou. Are o Nokia de doi ani, dar ãla e prea serios pentru ea, dar l-am luat atunci cã îl trântea, nu stia sã aibã grijã de el. Acum a mai crescut si adevãrul e cã si mie îmi place”- ne-a spus râzând Angela M., functionar public, din Vulcan.

”Maria are telefon mobil de la 5 ani. I l-a adus tatãl ei cadou din Italia. Acum este în clasa a IV-a si a trebuit sã-i ia altele, vreo douã, cred, cã nu i-au mai plãcut celelalte” – Elvira Leniuc, casnicã, Petrosani.

Românul, în general este mare amator de asemenea tehnologie. O spune chiar un mare investitor în domeniu. “Voi, românii, sunteti probabil cei mai avizi utilizatori de tehnologie pe care i-am întâlnit. Acesta este un lucru bun. În fapt, eu le spun colegilor mei din Grecia si Germania cã în România avem cei mai buni

specialisti IT din toatã Europa” –  a declarat într-un interviu pentru ZF Michael Tsamaz, CEO si presedinte al OTE & Cosmote Grecia, grup format din Cosmote, Romtelecom, Zapp, dar si retailerul telecom Germanos.

La nivel general, rata de penetrare a telefoniei mobile în România este de 120%, într-o piata în care existã 23 de milioane de cartele SIM active (statistici la nivelul anului 2012).

Rata de folosire a telefonului mobil de cãtre copiii cu vârsta cuprinsã între 10 si 12 ani, în România, este între 30 si 40%.

Segmentarea utilizãrii telefonului mobil, de cãtre copiii din România, în ceea ce priveste mediul urban si mediul rural este de 80 la 20%.

”Eu zic cã este normal, cã suntem în secolul tehnologiei. Nu vedeti cã ãstia micii stiu mai multe ca noi în domeniu ãsta. Da si eu i-am cumpãrat o tabletã si are si labtop. Sigur cã are telefon si încã unul destept, cã no, are aproape 19 ani bãiatul meu”- ne-a povestit Dumintru Utu, tânãr pensionar de la mina Petrila.

În lume existã peste 1,8 miliarde de utilizatori de telefonie mobilã din rândul copiilor. La nivelul anului 2012, unul din cinci copii din lume, utilizator de telefon mobil, trãia în India. Copiii

cheltuie peste 350 de miliarde de dolari pe an, la nivel global, pe servicii mobile, iar 60% dintre copii dorm având alãturi telefonul mobil spune mobileyoutharoundtheworld.com.

Ileana Firtulescu