11Angajatii din sistemul de stat, ”obligati” sã mãnânce un covrig. Decizia Curtii de Apel Alba Iulia privind returnarea sporului de dispozitiv de angajatii primãriei Petrosani va fi atacatã. Asta dupã ce instanta de la Alba Iulia îsi va motiva decizia.

”Noi asteptãm acum sã vedem motivarea Curtii de Apel si apoi poate vom încerca sã exercitãm o cale extraordinarã de atac, însã sansele sunt destul de mici având în vedere cã instantele par a fi bine îndrumate de sus în a lãsa functioanrii publici fãrã niciun spor. Dupã pãrerea lor functionarii trebuie sã trãiascã cu 5 milioane pe lunã si sã mãnânce covrigi. Îmi pare rãu cã dumnealor la salariile enorme pe care le au nu au apreciat corect datele din dosarul nostru”, a declarat Adrian Negoe, secretarul Primãriei Petrosani.

Situatia este cu atât mai gravã cu cât, existã posibilitatea ca multi angajati din sistemul public sã renunte la locurile de muncã. Dupã ce vor returna banii, acestia vor rãmâne cu un salariu de aproximativ 600 de lei.

”E posibil sã fie si oameni care vor pleca din sistem pentru cã salariile îndeosebi la muncitori, personalu contractual, dar si la functionarii publici care nu au vechime maxinmã sunt foarte mici si vor ajunge la un net de 500-600 de lei, majoritatea au copii de crescut, bãnci, rate si e imposibil sã trãisacã în conditiile astea. În anumite comparimente am avea nevoie de oameni si probabil cã vom rãmâne descoperiti în anumite compartimente”, a mai spus sursa citatã.

Sumele care vor trebui restituite de cãtre angajatii care au primit sporul începând cu anul 2011 pleacã de la circa 2000 de lei si ajung chiar si la 20 de mii de lei. Cei mai multi au salarii cuprinse între 700 si 1.000 de lei lunar, iar fãrã spor multi oameni vor ajunge sã primeascã o leafã mai micã decât cea sub economie.

Monika BACIU