Membrii din echipele Salvamont și speologii care intervin în situații dificile sunt printre cei care pierd la noua Lege a pensiilor. Au cerut să fie încadrați în condiții deosebite de muncă. S-au comparat astfel cu cei care sunt încadrați în alte
sisteme de intervenție și cu cei din urgențele medicale, dar care au aceste facilități. Ei rămân în munți, unde niciodată nu vor putea fi îmbunătățite condițiile de lucru și cu pensii mai mici.
Într-un comunicat remis
presei, salvatorii montani spun că sunt conștienți că înaintarea în vârstă și activitatea in condițiile deosebite de muncă impuse de mediul montan, și pentru care nu există soluții practice de îmbunătățire, vor duce inevitabil, la uzura prematură fizică și psihică a capacității de intervenție a personalului operativ.
Ei spun că acționează exact la fel ca ambulanțierii și cei de la SMURD, dar nu au aceleași facilități. „Trebuia să fim tratați toți la fel, absolut toate structurile, care intervenim pentru salvarea oamenilor. Suntem toți slavatori. Plecăm toți de acasă să salvăm oameni. Mai mult, noi lucrăm 24 din 24 și atunci când suntem la servici și atunci când suntem liberi, răspundem la apelurile de urgență, ca ture operative și e păcat să existe discriminări între salvatorii de vieți”, spune Sabin Cornoiu, șeful Salvamont România.
În România sunt 280 de salvatori montani angajați, a căror încadrare în condiții deosebite de muncă ar însemna un efort financiar insignifiant, spun salvamontiștii. „Suntem 280 de oameni angajați în România și, dacă am ieși toți la pensie mai devreme, ne-am pensiona în următorii 25 de ani. Deci, probabil, ies la pensie 3, 5, 10 oameni pe an, maxim. Ideea este că, la un moment dat, starea de sănătate, condiția fizică uzura acumulată, nu îți mai permite ca după 65 de ani să mai poți să mergi pe munte, să ajungi în timp util. Cu siguranță, mergem , dar timpul e altul. Majoritatea acțiunilor pe care le facem, le facem mergând pe jos. Cu mașina mergem o distanță, dar nu vei ajunge cu mașina pe creasta munților, de unde să transportăm cu targa un om”, mai spune șeful Salvamont România.
Serviciile Salvamont abordează în activitatea lor domenii cu caracter de
unicitate în sistemul de urgență: salvare montană și
speologică, salvări subacvatice din peșteri, salvări acvatice din canioane, râuri și lacuri de munte, salvări cu
elicopterul, salvări din
avalanșă, căutare – salvare cu drone, iar mediul în care o fac nu e niciodată prielnic,
pentru că evenimente la care participă ei nu se întâmplă mereu pe vreme prielnică.
Diana Mitrache