Dacã pretul va fi stabilit, SNH va demara investitiile la minele viabile

9Huila s-ar putea vinde cu 95 de lei pe gigacalorie. În urma sedintei de Guvern din aceastã sãptãmânã, responsabilii Societãtii Nationale a Huilei Petrosani au primit vesti bune în ceea ce priveste pretul cãrbunelui extras din minele din Valea Jiului.

”Nu sunt probleme în momentul de fatã. Noi am avut un pret mic pe gigacaloria de cãrbune acum pe luna aprilie suntem în faza de a semna un nou contract de cãrbune, vedem si în functie de hotãrârea de Guvern care a iesit ieri unde vom ajunge cu pretul. Sperãm sã ajungem la un pret mai bun ar însemna 90-95 de lei pe gigacalorie”,

a declarat Nicolae Drãgoi, directorul Societãtii Nationale a Huilei Petrosani.

Reprezentantii SNH sperã ca acest pret sã fie unul reglementat pentru materia primã extrasã din mãruntaiele Vãii Jiului.

”Premisele si discutia este la o zi dupã ce Guvernul României a aprobat acea hotãrâre prin care CEH primeste o cantitate de energie pe perioada 15 aprilie 2013 – 1 iulie 2015 si în aceste conditii vestile sunt îmbucurãtoare pentru perioada urmãtoare”, a mai precizat sursa citatã.

Datorii plãtite

Reprezentantii SNH au acumulat în douã luni datorii în valoare de 8 milioane de lei. Potrivit directorului general, o parte din aceste datorii au fost deja achitate.9_1

”Datoriile nu sunt mari care s-au acumulat pe aceastã perioadã, noi ca SNH am plãtit datoriile la stat toate si vom încerca pânã la finele anului sã reglãm acest buget pe anul 2013”, a mai precizat Drãgoi.

Investitii posibile

În cazul în care Societatea Nationalã a Huilei va vinde gigacaloria de cãrbune cu sume cuprinse între 90 si 95 de lei, existã posibilitatea ca în cadrul minelor viabile sã se realizeze si investitii.

”În acest pret putem demara si programul investitional la care ne-am gândit pentru perioada 2013-2015. În mare parte ar fi instalatiile de sortare la unitãtile miniere, combine de înaintare, avem un program investitional, un complex mecanizat la Livezeni, important este ca acest Complex sã functioneze si sã îsi gãseascã loc pe piata de energie. În aceste conditii putem vorbi despre investitii”, a mai declarat directorul general al SNH. La initiatiava Federatiei Sindicatelor Libere si Independente „Energetica” – la care este afiliatã Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului -, presedinte Ion Pisc, a initiat o hotãrâre de guvern ce poate fi consideratã centura de sigurantã în functionarea Complexului Energetic Hunedoara, HG care este consideratã singura sansã la vietuire. Hotãrârea se referã la cele douã entitãti energetice din Hunedoara si Oltenia. La respectiva HG au lucrat reprezentantii complexului energetic, deputatul Gheorghe Chiritã, energetician cu vechi state si fost lider de sindicat si alti specialisti capacitãti în initiativa legislativã.

Monika BACIU

Advertisements

Un comentariu la „Dacã pretul va fi stabilit, SNH va demara investitiile la minele viabile

  • 5 aprilie 2013 la 06:29
    Permalink

    Meritul salvari mineritului vaii jiului il are senatorul Cosmin Nicula si deputatul Cristian Resmerita ambi de la PSD speram sa rezolve si calculul la legea pensilor la mineri sa nu se mai imparta la 30 ci la 20 asa cum a fost in legea veche pana in 2011.

Comentariile sunt închise.