Administratia Finatelor Publice Petrosani: “Noi nu suntem presul statului !”

Administratia Finantelor Publice Petrosani se confrunta cu situatii de-a dreptul hilare, cum ar fi executarea silita pentru niste cearsafuri distruse de un detinut sau nepalata taxei de scolarizare a unui cursant de la o scoala militara. Asemenea situatii au fost create de hotararile de la centru.

Hotararile pe care le ia Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), dupa ce cade la intelegere cu diverse instututii, sefi de partid sau prieteni, sunt de-a dreptul aberante si ridicole.

In loc sa colecteze bani, ii da

Astfel, pentru bunul renume al sefului de la centru, salariatii Fiscului muncesc degeaba. Asa s-a intamplat si cu restituirea taxei de poluare auto, care in mod firesc este apanajul Ministerului Mediului.

“Persoanele care au platit o taxa de poluare auto mai mare decat cea prevazuta prin noua Lege, pot cere incepand de luni restituirea diferentei constatate”, a declarat ministrul Mediului, Laszlo Borbely. Ca urmare a discutiilor avute de ministrul Mediului cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), munca voluntara a cazut pe administratiile financiare din teritoriu bulversand activitatea si fireste creand suparari.

“In ce priveste obiectul nostru de activitate, nu sunt probleme. O problema este insa noua taxa de poluare auto, care ne-a perturbat activitatea. Vin foarte multi pentru restituiri si acest lucru il facem cu titlu gratuit. Problema este a Ministerului Mediului, nu a noastra. Astfel s-a creat o situatie artificiala, care nu ne apartine si in nici un caz nu ne ajuta. Este peste capul nostru. Asta nu face obiectul nostru de activitate. Noi trebuie sa adunam bani la buget, nu sa-i dam. Cei de la Ministerul Mediului au structura lor, au corp de control, au structuri teritoriale si puteau sa-si rezolve problema”, a declarat Valentin Petraru, director Administratia Finantelor Publice Petrosani.

Fiscul executa detinuti pentru cearsafuri rupte!!

In Valea Jiului, Administratia Finantelor Publice Petrosani se confrunta cu situatii de-a dreptul hilare, cum ar fi executarea silita pentru niste cearsafuri distruse de un detinut sau nepalata taxei de scolarizare a unui cursant de la o scoala militara.

In lipsa proriilor organe de executare silita si fara a plati serviciile unui executor judecatoresc, institutiile de orice fel apeleaza la ANAF, care ANAF isi ridiculizeaza institutia si-si umileste salariatii prin astfel de diluari si devieri de la menirea unui astfel de organ fiscal al statului.

“Am ajuns ca noi sa recuperam sume din amenzi sau imputatii ale tuturor organelor, organismelor si ce o mai fi. Toti ne transmit noua sa executam silit pe cei care nu le-au platit lor. Este de-a dreptul socant, de exemplu, ca un penitenciar sa-mi trimita sa execut un detinut pentru niste cearsafuri rupte. Pai ce sa execut la ala? Noi nu suntem presul statului. Datoria noastra este sa recuperez TVA, profit, etc., nu un cearsaf rupt. Sau o scoala militara, unde unul nu si-a platit taxa de scolarizare si trebuie sa le recuperez eu banii. Pai noi in loc de declaratii fiscale, de alte chestiuni serioase, ne ocupam de gainarii. Toate cazurile de la institutiile care nu au executori ni le trimit noua ca sa ne manance timp si energie. Exista executori pe langa Judecatorii. De ce nu-si recupereaza banii prin intermediul lor, dar pe bani, nu degeaba. Chiar daca am avea o armata de salariati, dar nu avem, nu sunt suficienti ca sa executi un cearsaf rupt pentru ca nu ai cum. Ca sa nu mai vorbim ca nici un executor judecatoresc nu ar prelua asa ceva” – a declarat foarte suparat seful Finantelor de la Petrosani, Valentin Petraru.

Dar directorul de la Fiscul din Petrosani are totusi o satisfactie. Calitatea surprinzatoare a contribuabilului din Valea Jiului.

“Noi facem eforturi, ca institutie, pentru a imbunatati indicatorii la incasari. Cu tot specificul deosebit de greu al Vaii Jiului, oamenii au un comportament adecvat pe acest palier. Am fost placut surprins sa constat, avand in vedere nivelul de educatie in ce privesc finantele publice, ca nu exista probleme cu cetatenii din aceasta zona” – a precizat Valentin Petraru.

Ileana Firtulescu