6Elevii din Valea Jiului abia asteaptã ziua în care, dacã s-ar pune în practicã ideea ministrului Educatiei, nu ar mai primi note la toate materiile. Nici profesorilor nu le displace tema, dar au pãreri contrar opuse elevilor.

Ideea ministrului Educatiei, Remus Pricopie, care a discutat cu profesorii si specialistii din minister despre posibilitatea ca la anumite materii sã nu se mai dea note, pornind de la premisa cã “elevul trebuie sã vinã la scoalã de plãcere”, vine ca o mãnusã în scolile Vãii Jiului. Toti copiii o agreazã, ba mai mult, vin si cu idei despre materiile la care sã nu fie notati, si aproape nici unul nu uitã matematica. „Ar fi bine sã nu mai primim note si as fi de acord sã nu fiu notatã la matematicã, fizicã, chimie”, spune o elevã din Petrosani. „Eu am de gând sã învãt, dar e mai bine dacã nu iau note. Ar fi bine sã nu ne noteze la matematicã si românã, mãcar”, sustine un alt elev de la Vulcan.

Profesorii lor sunt mai rezervati, desi unii agreazã ideea, dar în niciun caz nu vorbesc de materiile pe care le-au enumerat elevii. „Nu sunt tocmai de acord. Cum as putea sã îi notez, dacã nu punem note?  Notele cred cã sunt OK”, sustine Carmen Damian, una dintre profesoarele de la un liceu din Valea Jiului. „Poate cã e bine. La unele materii ar trebui sã nu mai dãm note. La disciplinele economice, de exemplu, noi avem firme de exercitiu si elevii ar putea sã fie evaluati altfel decât cu note. Educatia civicã ar putea sã intre aici, dar în orice caz, disciplinele de bazã pentru bacalaureat ar trebui sãrãmânã cu note, cã trebuie sã stim care e valoarea lor”, sustine o profersoarã de la Colegiul Economic Hermes.

Ministrul Educatiei a lansat ideea la finele lunii martie, iar discutiile sunt în toiîn toate scolile si liceele. Asta pentru cã programa scolarã, indiferent de clasa în care învatã copii în România, este una mult prea încãrcatã.

Diana Mitrache