M inistrul Energiei, Sebastian Burduja, a ajuns la Bruxelles pentru o serie de întâlniri de lucru de mare importanță. Pe agenda sa, se regăsesc teme variate, precum pregătirile pentru sezonul de iarnă, programul nuclear civil românesc și problema exploatării cărbunelui în Valea Jiului.

În cadrul acestor întâlniri, ministrul Burduja se va întâlni cu trei comisari europeni de top. Primul pe listă este Kadri Simson, comisarul european pentru energie, urmat de Wopke Hoekstra, comisarul european pentru politici climatice, și Didier Reynders, comisarul european pentru justiție și competiție. De asemenea, o întâlnire crucială se anunță a fi cea cu doamna Celine Gauer, responsabilă de coordonarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) la nivel european.
Printre subiectele discutate se numără situația sectorului energetic românesc și măsurile pregătite pentru sezonul de iarnă, inclusiv sprijinul acordat Republicii Moldova. Programul nuclear civil românesc, cu accent pe reactoarele modulare de mici dimensiuni (SMR), reprezintă o altă temă importantă de discuție. Ministrul Burduja va aborda, de asemenea, măsurile de sprijin pentru cetățeni și companii, inclusiv schema de compensare-plafonare.
”Tur de forță la Bruxelles. Voi avea întrevederi cu trei comisari europeni: Kadri Simson, comisar european pentru energie; Wopke Hoekstra, comisar european pentru politici climatice; și Didier Reynders, comisar european pentru justiție și competiție. De asemenea, am o întâlnire importantă cu doamna Celine Gauer, care coordonează PNRR la nivel european. Temele de discuție includ: situația sectorului energetic românesc și pregătirile pentru iarnă, inclusiv sprijinul României pentru Republica Moldova; programul nuclear civil românesc, inclusiv reactoarele modulare de mici dimensiuni (SMR); măsurile de sprijin pentru cetățeni și companii, schema de compensare-plafonare; legislația pentru eolian offshore în Marea Neagră; stadiul reformelor și investițiilor din PNRR; și, desigur, situația și perspectivele exploatării cărbunelui în Valea Jiului și la Complexul Energetic Oltenia. Suntem aici cu date și argumente concrete. Știm unde mai avem de lucru. România e apreciată la cel mai înalt nivel în Uniunea Europeană. Trebuie să ne respectăm promisiunile și să apărăm interesele românilor”, arată Sebastian Burduja ministrul Energiei.
În ceea ce privește energia eoliană offshore în Marea Neagră, se va analiza stadiul legislației și planurile de dezvoltare. Ministrul Energiei va aduce în discuție, de asemenea, evoluția reformelor și investițiilor din cadrul PNRR. Un subiect de interes major în discuțiile cu oficialii europeni va fi situația și perspectivele exploatării cărbunelui în Valea Jiului și la Complexul Energetic Oltenia. Sebastian Burduja subliniază faptul că România dispune de date și argumente concrete în acest sens și cunoaște domeniile în care încă mai trebuie să lucreze.
În concluzie, ministrul Burduja face eforturi susținute pentru a reprezenta interesele României la cel mai înalt nivel în Uniunea Europeană. Este conștient de importanța respectării promisiunilor și de necesitatea apărării intereselor românilor. În plus, el a inspectat personal situația din Valea Jiului, intrând în subteranul minei Livezeni, arătând astfel preocupare pentru problemele locale și regionale legate de exploatarea cărbunelui.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei s-a aflat și în Valea Jiului unde a intrat în subteranul minei Livezeni.
Monika BACIU