13Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism, doamna Maria Grapini, s-a întâlnit cu reprezentantii Asociatiei Nationale a Statiunilor Turistice din România.

La întâlnire au fost prezenti 25 de primari si reprezentanti ai autoritãtilor locale reprezentând statiunile turistice din România.

În cadrul întâlnirii, cei prezenti i-au adus la cunostinta ministrului Maria Grapini câteva dintre propunerile acestora pentru anul 2013 în vederea sustinerii turismului românesc. Printre propunerile prezentate ministrului delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism se numãra alocarea de sume pentru fiecare localitate cu statut de statiune turisticã în vederea acoperirii cheltuielilor de functionare si întretinere pentru zona de statiune (iluminat public, întretinere spatii verzi, cheltuieli de personal de întretinere) sau finantarea de la bugetul de stat a proiectelor noi privind investitiile în infrastructura în localitãtile cu statut de statiuni turistice, care nu au beneficiat încã de astfel de finantãri.

Mai mult, reprezentantii asociatiilor turistice i-au propus ministrului crearea la nivel national a unui fond de împrumut pentru administratiile publice locale în vederea asigurãrii prefinantarilor pentru proiectele europene si includerea tuturor localitãtilor cu statut de statiune turisticã în programul de finantare prin care se realizeazã baze sportive, întrucât în momentul de fatã bazele sportive se finanteazã doar în localitãtile cu statut de comunã.

Bani pentru proiecte

În cadrul întrevederilor s-au cerut si bani pentru continuarea proiectelor ce au fost începute si nu numai. Printre doleantele participantilor s-a pus problema de alocarea cãtre bugetele localitãtilor, cu statut de statiune turisticã, a unui buget anual de 1.000.000 Euro, pentru urmãtorii 4 ani, cu destinatia de refacere si extindere a infrastructurii turistice si finantarea programelor nationale bazine de înot, terenuri multifunctionale,terenuri de fotbal, cu prioritate în statiunile turistice, indiferent de statutul lor administrativ si continuarea atestãrii factorilor de cura ai statiunilor turistice si declararea acestora ca statiuni balneare sau balneoclimetice.

13_1Dupã ce i-au fost prezentate propunerile si solicitãrile celor prezenti, ministrul Maria Grapini si-a declarat disponibilitatea în vederea sprijinirii Asociatiei Nationale a Statiunilor Turistice din România pentru a realiza cât mai multe proiecte din cele propuse. De asemenea, ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism le-a comunicat celor prezenti dorinta sa de a initia un memorandum cu privire la stabilirea zonelor de interes national în turism si rentabilizarea unitãtilor de cazare nefunctionale. Prin acesta, Ministrul Maria Grapini propune modificarea legislatiei actuale reglementatã, în principal, de Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul, cu modificãrile si completãrile ulterioare, prin care sã se mentioneze în mod expres faptul cã zonele turistice de interes national se reglementeazã prin lege specialã. Astfel, domnia sa doreste trasarea unor reglementãri clare în ceea ce priveste amenajarea

acestor zone turistice de interes national, cu sanctionarea contraventionalã a celor care nu le respecta. Totodatã prin reglementarea acestor zone printr-o lege specialã, acestea vor primi o sustinere mai mare din partea autoritãtilor centrale în vederea dezvoltãri si valorificãrii resurselor existente. Ministrul Maria Grapini a tinut sã sublinieze faptul cã o zonã de interes national nu reprezintã doar un oras sau doar o statiune, ci va cuprinde mai multe orase, statiuni.

Monika BACIU