Nici Valea Jiului nu este ocolitã de problemele existente la nivel de tarã, probleme din sistemul de sãnãtate. Astfel existã si la noi pacienti care merg la spital cu anumite probleme de sãnãtate, chiar reale, si sunt tratati cu indiferentã si mai mult decât atât sunt purtati de la un spital la altul.

4_1Pentru multe cadre medicale aceste probleme ale oamenilor se pare cã nu sunt foarte importante iar mai mult decât atât trateazã modul în care trateazã cazurile sunt de cele mai multe ori subiective chiar dacã la terminarea facultãtii au fãcut un jurãmânt prin care sã trateze toti pacientii si sã-si dea tot interesul.

Dacã salarile acestora au fost diminuate nu este vina oamenilor de rând care se prezintã la unitãtile spitalicesti cu reale probleme, toatã lumea este în aceeasi situatie dar cel mai grav lucru este cã poate în alte domenii de activitate nepãsarea nu poate duce la moarte. Chiar si cu aceste tãieri salariale cadrele medicale ar trebui sã acorde toatã atentia necesarã tuturor persoanelor care se prezintã la spital.

Unii medici nu cunosc valorile morale ale omeniei. Unul dintre consilierii locali de la Vulcan a ridicat o problemã gravã a unui medic ce activeazã la Spitalul municipal din Vulcan. Situatia a fost prezentatã în cadrul unei sedinte a consiliului local de la Vulcan.

”Am fost cu sotul meu la urgentã la noi la Vulcan, acesta a fãcut o crizã de rinichi, dupã ce am stat si am asteptat ceva timp sã vinã o doamnã doctor, am înteles cã se numeste Alina Damian. Între timp au bãgat si un copil… apoi ne trimite la izolator. Trece mai bine de o jumãtate de orã…nu spune nimeni nimic. Merg la doamna doctor si o întreb ”Doamna doctor cât mai trebuie sã stãm aici? Aceasta mi-a rãspuns:

”I-am spus sotului dumneavoastrã. I-am zis ”Sotul meu ati vãzut în ce stare era, cred cã nici nu stie ce i-ati spus, vreau sã stiu ce facem (…) îl trimiteti la Petrosani, îi dati tratament… sã stiu ce facem. Doamna doctor ”Mai asteptati pânã îsi fac medicamentele efectul„ mai trece un sfert de orã si aceasta vine pornitã si începe sã îmi spunã cine sunteti dumneavoastrã cã îmi sunã telefoanele într-una sã-i spuneti la domnul primar cã în primul rând sã ne plãteascã salariile asa cum vã plãteste pe dumneavoastrã”. Îi zic ”doamnã eu lucrez la privat, pe mine nu mã plãteste domnul primar si dumneavoastrã dacã vreti salarii sã vi le luati de la Casa de Sãnãtate unde noi cei care lucrãm vã virãm banii, în ce calitate sã merg eu sã-i spun la domnul primar sã vã dea salariile…, apoi a sãrit si brancardierul si m-au fãcut cu ou si cu otet”. Într-un final mi-a dat o scrisoare medicalã”, a povestit consilierul local Dana Botoroga.

Atitudinea de fatã se regãseste des în spitalele românesti. Nu de putine ori trebuie ca persoane sus puse sã intervinã pentru ca un pacient sã fie tratat. Cei care însã nu au astfel de posibilitãti riscã sã moarã din cauza unui sistem medical deficitar în care banii sunt pe primul loc, în detrimentul sãnãtãtii.

Nu credem cã si-ar dori sã fie de cealaltã parte a „baricadei” si sã trebuiascã sã astepte neputinciosi la usile cabinetelor din spitale cu cineva apropiat si sã vadã cã nu sunt bãgati în seamã.

Monika BACIU