C alendarul vizitei în Valea Jiului a ministrului Energiei, Sebastian Burduja, a fost unul foarte încărcat. Cu toate acestea aflat la Mina Livezeni, ministrul a ținut să vorbească cu minerii pe care i-a întâlnit și a fost plăcut surprins de faptul că mai mulți tineri au ales această meserie pe care părinții și bunicii lor au practicat-o.

Mai mult decât atât Burduja a mai spus că este timpul ca România să ofere Văii Jiului o nouă perspectivă pentru un viitor mai bun.
”Pentru mine, ca ministru, este a doua vizită în Valea Jiului și este un loc la care România trebuie să țină. Este un loc care a dat decenii la rând energie țării și a ținut în viață economia sistemului energetic național. Este și normal ca acum România să ofere înapoi Văii
Jiului perspectiva unui viitor, programe de formare profesională, investiții și inclusiv pentru această companie să asigure o continuitate pe termen lung. Spiritul Văii Jiului ține de o mândrie și de o demnitate care ține de generații. Am cunoscut și mineri tineri și acest lucru mă bucură pentru că până acum se spunea că tinerii din Valea Jiului nu mai sunt interesați de minerit”, a declarat Sebastian Burduja ministrul Energiei.
R omânia, în corespodență cu Comisia Europeană pentru ajutoarele din minerit
România se află în permanentă legătură cu Comisia Europeană în ceea ce privește ajutoarele acordate societăților energetice. Tocmai a fost înființată o nouă companie curată, căreia i s-a și acordat un ajutor cu titlu de împrumut. Cât de legale sunt aceste decizii în contextul în care CE nu permite acordarea de ajutoare de stat sectorului minier, rămâne de văzut.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat la ieșirea din Mina Livezeni că ajutorul acordat Complexului Energetic Valea Jiului se încadrează în altă sferă, cea a diversificării activității companiei.
”Ministerul Energiei și-a asumat această nouă companie. A fost foarte greu și toată lumea trebuie să știe că nu ne vom opri aici pentru că ce este mai greu de acum înainte urmează. Este vorba depre noile
pachete de ajutoare de stat, obținerea aprobări Comisiei Europene pentru acest
ajutor de stat și diversificarea companiei în zona de energie verde și hidro. Avem o corespondență cu Comisia Europeană dar noi avem termene stabilite prin legea decarbonificării și prin Planul Național de Redresare și Reziliență și sub nicio formă nu vom accepta un termen mai apropiat de 2032”, a declarat Sebastian Burduja ministrul Energiei la Mina Livezeni.
Monika BACIU