10Miercuri si joi vor fi douã zile mai mult decât ploioase. Pentru cã precipitatiile ce urmeazã a cãdea vor depãsi limita normalã a fost instituit cod galben de ploi abundente si cod portocaliu de inundatii.

„Am primit cele douã avertizãri potrivit cãrora vor cãdea precipitatii însemnate cantitativ, între 25 si 60 de litri pe metrul pãtrat, si care ar putea duce si la producerea unor inundatii. Codurile de ploi si inundatii sunt valabile de marti, cu începere de la ora 23 si pânã joi, ora 9. Am trimis avertizãri la fiecare primãrie în parte si i-am rugat sã ia mãsurile necesare în vederea prevenirii unor eventuale inundatii”, a precizat Sorin Corici, sef Sistem Hidrotehnic Independent Petrosani.

Dupã cum au precizat reprezentantii Administratiei Nationale de Meterologie, cu începere de joi, vremea urmeazã a se îmbunãtãti în întreaga tarã.

Dupã ce meteorologii au emis atentionare de cod galben de ploi însemnate cantitativ cu pânã la 70 de litri pe metru pãtrat, ieri, în cursul dupã-amiezii a venit si o avertizare hidrologicã de cod portocaliu de inundatii si cresteri ale cotelor de atentie pe râul Jiu.  Astfel, primarii din Valea Jiului s-au grãbit sã instituie comandamente pentru situatii de urgentã si sã ia mãsuri pentru prevenirea unor inundatii.  La Vulcan, spre exemplu, la ultima atentionare de acest fel, mai multe garaje au fost luate de viiturã în zona Peco, iar drumul care duce la Schitul Sfântul Nicolae a fost pur si simplu rupt de ape. Acum, reprezentantii administratiei locale au remediat ceea ce apele au distrus, cu speranta cã munca lor nu va fi în zadar. “ Am demolat toate gardurile din zona pârâului Valea Lupseascã, am adâncit albia si am ridicat drumul cu 40 de cm pe o distantã de circa 110 m. La Valea Ungurului, am reusit sã îndreptãm drumul si am astupat toate spãrturile. Am pus acolo piatrã concasatã”, a declarat Gheorghe Ile, primarul Municipiului Vulcan.  La Petrosani, desi în ultimul timp nu s-au înregistrat evenimente grave de acest gen, primarul Tiberiu Iacob Ridzi va institui comandamentul pentru situatii de urghentã în aceastã dimineatã, cu alertã pânã în data de 4 aprilie.

Mircea Nistor

Luiza Andronache