Despre salvare minieră, tehnici de antrenament în poligoane mobile și cu
ajutorul realității virtuale s-a vorbit în Africa de Sud, la cea de XI-a Conferință a Organismului Internațional de Salvare Minieră – IMRB, manifestare științifică la care a participat o delegație a INCD INSEMEX Petroșani.

Cercetătorii de la noi au vorbit despre poligonul mobil de
antrenamente și au arătat cu folosesc ei realitatea virtuală pentru a antrena salvatorii în scenarii care pot apărea oricând în practică.
Reprezentantii Institutului și a României la aceasta intalnire au fost George Artur Găman, directorul geenral al INSEMEX și membru fondator al Comitetului Director al acestei entități, președinte de
onoare al Asociaţiei Salvatorilor Minieri şi de Suprafaţă din România – ASMS și directorul tehnic Daniel Pupăzan, președintele executiv al aceleași asociații.
600 de participanți din 23 de țări s-au întâlnit în Sun City Conference Center, unde au discutat intervențiile dificile din ultimii ani, dar și modul în care au acționat salvatorii.
„În cadrul evenimentului, a avut loc o vizită tehnică la statia de salvare “Carletonville Rescue Station” și la mina “Impala Platinum Mine”, unde salvatorii au prezentat exerciții și metode de antrenament și intervenție în domeniul salvării miniere. La întâlnirea reprezentanților din fiecare țară, au fost discutate subiecte legate de evenimentele de interes comun petrecute în ultimii doi ani, precum și planificarea locației unde se va desfășura următoarea conferința, respectiv Austria în 2025”, se arată în comunicatul remis presei de INCD INSEMEX Petroșani.
Lucrările științifice prezentate în cadrul Conferinței au abordat teme precum intervențiile în situații de urgență, tactica medicală în salvările miniere, tranziția antrenamentelor clasice către cele operate cu ajutorul realității virtuale, managementul operațiilor de salvare minieră, dar și ultimele tehnologii în salvare minieră.
„Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă INSEMEX Petroșani a participat cu lucrarea “Mobile training systems for mines rescue ” echipament care face parte din Instalația de Interes National PCDIEX, prezentată de domnul Director General Dr. ing. George Artur GĂMAN, lucrare care a accentuat importanta utilizarii poligoanelor mobile de antrenament, acestea împreună cu realitatea virtuală reprezentând viitorul operațiunilor de salvare minier”,
se mai arată în comunicatul
INSEMEX Petroșani.
În cadrul evenimentului, au
fost prezentate ultimele noutăți în domeniul echipamentelor de protecție prezentate de companiile DEZEGA, DRAEGER, LTE Medical Solutions, etc.
Diana Mitrache