O nouă pictură murală, în culori atractive, va colora unul dintre cartierele Văii Jiului, iar câteva evenimente de mare amploare vor avea loc în aceste zile. Totul este grupat sub titulatura de Valea Jiului Vibrantă și vor fi mai multe întâlniri și seminarii legate de minerit și viitorul zonei noastre.

Biblioteca Universității din Petroşani este gazda unui eveniment care aduce în atenție ideile prin care zona noastră s-ar putea dezvolta, prin accesarea programelor disponibile în Fondul pentru Tranziție Justă al Uniunii Europene. Acesta va avea loc joi, 12 octombrie 2023, începând cu ora 10,30 și își propune o serie de dezbateri despre oportunitățile de finanţare disponibile prin Programul de Tranziție Justă pentru Conurbația Jiului (judeţele Hunedoara, Gorj și Dolj). Specialiștii urmează să prezinte concluziile analizei efectuate, în perioada iulie-octombrie 2023, în ce priveşte oportunitățile economice în această regiune. „Noi implementăm acest proiect, adică Valea Jiului Society, împreună cu Consiliile Județene Hunedoara, Gorj și Dolj și ADTI VJ și, defapt, întreaga comunitate. Ne dorim să accesăm aceste fonduri pe Tranziție Justă. Ne axăm pe mediul privat, dar vrem să vedem, defapt, ce trebuie să facem noi, cum să ne pregătim așa încât să accesăm aceste fonduri”, a spus Adina Vințan, Valea Jiului Society.
Dar Valea Jiului va vibra din nou în culori, pe o clădire aflată în imediata vecinătate a Cartierului Dallas din Vulcan, pictură realizată de Paul Șerban. Pictura este realizată în aceste zile.
Vineri, 13, vor fi marcați cei 150 de ani ai Exploatării miniere Lonea, va fi inaugurat Planiglobul, la fosta Mină Petrila, transformată în Exploatare Culturală. Iar la finalul săptămâni, cartierele precum Ștefan din Lupeni, Dallas din Vulcan, sau Bosnea din Petroșani vor fi în centrul atenției, în cadrul unor manifestări grupate sub genericul „Stare de bine”.
Diana Mitrache