În inima zonei Poiana Omului, sub administrarea Direcției Silvice Hunedoara, se găsește pădurea cvasivirgină Chicera Izvorului, cu o suprafață de 314 hectare. Această pădure este un exemplu notabil de ecosistem natural care a fost foarte puțin influențat de activitatea umană.
”Imagini din pădurea cvasivirgină Chicera Izvorului (314 ha), situată în zona Poiana Omului, Ocolul Silvic Grădişte.
Găsim aici caracteristici ale pădurilor naturale, foarte puţin modificate de om, precum: arbori în toate stadiile de dezvoltare, de la plantule până la arbori seculari, lemn mort pretutindeni, fie arbori uscaţi încă în picioare, fie trunchiuri căzute, aflate în diferite stadii de descompunere. Toată această diversitate întreţine existenţa a numeroase alte populaţii de insecte, ierburi, ciuperci, muşchi, păsări, animale. Direcţia Silvică Hunedoara administrează 2949 ha de păduri cvasivirgine proprietate publică a statului, înscrise în Catalogul naţional al pădurilor virgine şi cvasivirgine”, arată Direcția Silvică Hunedoara.
Aici putem observa caracteristici specifice pădurilor naturale, cu arbori de toate vârstele și etapele de dezvoltare, începând de la plantele tinere și ajungând la arborii seculari, cu lemn mort răspândit pe tot terenul. Aceste elemente includ atât arbori uscați care stau încă în picioare, cât și trunchiuri căzute, aflate în diferite stadii de descompunere. Această
varietate de habitate susține o mare diversitate de specii, incluzând insecte, plante ierbacee, ciuperci, mușchi, păsări și animale.
Direcția Silvică Hunedoara are în administrare un total de 2949 hectare de păduri cvasivirgine care sunt proprietate publică a statului și sunt înregistrate în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine.
Monika BACIU