În urma unei verificări făcute de pădurarul care avea lotul de pădure vizat de hoții de lemn, acesta a constatat că au fost tăiați ilegal și furați, într-o singură noapte, 19 arbori nemarcați. Ocolul Silvic Brad a depus o plângere penală pentru tăiere ilegală de arbori, dar polițiștii n-au reușit să dea de urma hoților.

”Prin ordonanța din data de 05.04.2023 s-a dispus începerea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tăiere fără drept de arbori. (…) La data de 30.03.2023, organele de poliție au fost sesizate de către Ocolul Silvic Brad, cu privire la faptul că în data de 29.03.2023, pădurarul a depistat un număr de 19 cioate de diferite esențe, în pădurea din U.P. 1 Obârșa, ce face parte din fondul forestier național, proprietatea publică a statului român. Conform calcului valoric, prejudiciului total cauzat este de 1887,754 lei (5,853 m3) valoare ce depășește de 11,5 ori prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior (164 lei). În cauză Ocolul Silvic Brad a menționat că dorește să se constituie parte civilă cu suma de 1887,754 lei”, se arată în dosarul soluționat la Judecătoria Brad. Cum autorii n-au putut fi identificați, procurorul de caz a dispus renunțarea la urmărirea penală. ”S-a concluzionat că în cauză continuarea urmăririi penale ar evidenția o disproporție vădită între cheltuielile necesare desfășurării procesului penal și valoarea prejudiciului produs.
Verificând legalitatea şi temeinicia soluției date de procuror, pe baza lucrărilor şi materialului probator din dosarul de urmărire penală, judecătorul de cameră preliminară constată că soluția este legală şi temeinică”, se precizează în soluția instanței.