9Companiile din domeniile energetic si minier din judetul Hunedoara  au iesit de sub tutela ministrului Economiei, Varujan Vosganian, si sunt acum direct subordonate ministrului Energiei, Constantin Nitã.

Modificarea a fost efectuatã de Parlament, printr-o serie de amendamente la ordonanta de urgentã aprobatã de Executiv la sfârsitul anului trecut pentru reglementarea noii configuratii guvernamentale. Este vorba despre companiile aflate în portofoliul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizãrii în Industrie (OPSPI), care era coordonat initial de ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

În documentul primar, pentru nou-înfiintatul post de ministru delegat pentru Energie, ocupat de Constantin Nitã,  se preciza doar cã acesta “coordoneazã activitãtile din domeniul energiei”, dar lucrurile s-au modificat prin interventia Parlamentului. Astfel, printr-o serie de amendamente, Nitã a primit un Departament distinct pentru Energie, cu personalitate juridicã si atributii în coordonarea la nivel national a sectorului energetic si a resurselor energetice, iar structurile din cadrul OPSPI cu atributii în procesul de restructurare si privatizare a societãtilor comerciale din domeniul energiei si de exercitare a calitãtii de actionar al statului la companiile nationale din energie au fost reorganizate ca directie tot în subordinea directã a ministrului delegat. Între aceste companii se aflã Complexul Energetic Hunedoara, Compania Nationalã a Huilei, dar si Minvest Deva.

Carmen Cosman