P rotestele din penitenciarul de la Deva atrag atenția asupra unor probleme care pot deveni oricând periculoase. Un angajat face treaba altor doi sau trei, oamenii sunt bolnavi și uzați în această meserie, grea, iar paza exterioară se face pur și simplu cu denținuți.
În timpul rundelor de proteste de la Penitenciarul Deva, angajații au atras atenția asupra celor mai grave
probleme cu care se confruntă. Sunt puțini și se folosesc de deținuți, ca să facă față.
„Pe linia I, la contactul direct cu deținuții, în loc să avem doi sau trei oameni, așa cum prevede legea, noi avem unul, sau câte unul pe două secții, câteodată, atunci când merge unul la masă. Uzura este foarte mare, gradul de îmbolnăvire și numărul de zile de concediu medical este în continuă creștere și bolile
profesionale de la an la an sunt tot mai multe și tot mai mulți colegi sunt afectați de asta”, a spus Nicolae Grosu, președintele Sindicatului Independent Vulturul Deva.
Oficial, un angajat din
penitenciar își termină orele de lucru pe la jumătatea unei luni, iar restul zilelor nu îi sunt plătite. Și nici nu are liber, că sunt prea puțini.
„Colegii de la operativ,
imediat după jumătatea lunii, ating plafonul maxim de ore care trebuie lucrate într-o lună, ceea ce înseamnă că, până la finalul lunii, avem ore
suplimentare, care nu sunt plătite. Și care, teoretic, se compensează prin timp liber. La un deficit de personal de
30 % cu care ne confruntăm noi, ca să trimiți un om acasă, înseamnă că intri cu dispozitiv de pază. Noi, deja facem paza exterioară a penitenciarului o executăm cu deținuți. Din 6 posturi de pază, 3 sunt deținuți”, a mai adăugat Nicolae Grosu.
Oamenii care lucrează
suplimentar nu mai vor asta, însă, în ultimele cel puțin două luni, paza a fost făcută cu angajați din birouri, sau chiar cu femei, lucru aproape de necrezut, pentru un penitenciar.
Diana Mitrache