O parte dintre clădirile nedemolate de la fosta mină Petrila vor găzdui spații administrative, altele, mici afaceri, iar unele spații expoziționale și de vizitare, chiar. Toate trebuie delimitate exact acum și specialiștii de la Consiliul Județean Hunedoara, împreună cuONG-urile și primăria Petrila, parcelează exact suprafața.
Nimic nu se va face la voia întâmplării, spun cei de la Consiliul Județean Hunedoara, pe suprafața fostei mine Petrila. Acum sunt un muzeu, o linie ferată neutilizată și o galerie repordus- la scară, însă, pe viitor vor fi și spații pentru investitori și terenuri și clădiri care vor avea o nouă utilitate.
„Pentru a începe investițiile majore în ceea ce înseamnă Exploatarea Culturală Petrila trebuie să facem un PUZ. Sunt bani, în bugetul Consiliului Județean Putem lua bani și pentru HUB-urile pentru sala de robotică de la Petrila. Mai există o linie de finanțare pentru un parc în zona minei Vom da două clădiri AJOFM-ului, ca să prindă bani pe Tranziție Justă, ca să facă acolo un centru de calificare și pregătire profesională, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara Încep să vină și fiem care să își fac afaceri. Avem cam 15 mii de mp întabulați pe CJH și avem utilități, curent, gaz, canalizare, începem discuțiile și suntem deschiși la orice investitor care vrea să facă ceva”, declară Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara.
Dar toate se fac, după ce specialiștii vor parcela, practic, zona.
„CJH are acum în lucru, în perimetrul fostei mine Petrila, Planul Urbanistic Zonal (PUZ). Se vrea ca prin acesta să fie stabilită funcționalitatea fiecărei zone din acel perimetru, pentru că, al momentul actual este o zonă industrială. Și, nemaiexistând mina, chiar și în zona clădirilor monument, va fi trnasformat locul în zonă de vizitat. Sunt și zone unde vom dezvolta activități economice”, spune Vasile Jurca, primarul orașului Petrila
Ansamblul istoric salvat de la demolare la mina Petrila este, din luna mai 2022, în proprietatea Consiliului Județean Hunedoara.
Mina Petrila a fost închisă în anul 2015 și, de atunci, an de an, s-a vorbit de milioane de euro, bani cu care putea fi refăcut peisajul post-industrial.
Diana Mitrache