Imobile scoase de bãnci la licitatie si la 50% din pretul initial. Din cauza lipsei banilor si a locurilor de muncã, tot mai multe persoane care au contractat un credit bancar imobiliar si-au pierdut apartamentele sau imobilele care au fost cumpãrate cu acesti bani.

3_1Dacã pentru acesti oameni este o adevãratã tragedie sã vadã cum sunt scosi afarã din case, poate dupã ce au plãtit ani de zile ratele aferente creditelor, pentru altii este un prilej de bucurie pentru cã marea majoritate a bãncilor scot aceste imobile la licitatie.

Locuintele scoase la licitatie au început sã atragã din ce în ce mai mult atentia persoanelor interesate de achizitionare unei locuinte, deoarece preturile pot fi mai mici si cu 50% fatã de valoarea lor de piatã.

Astfel putem spune cã bãncile încurajeazã achizitionarea de astfel de imobile direct de la ”sursa” decât sã lase oamenii sã apeleze la agentii imobiliare.

De multe ori se întâmplã ca pretul cerut de bãnci la prima licitatie sã fie mai mic decât valoarea locuintei în piatã, iar dacã nu se vinde costul se mai poate ajusta. În unele cazuri, pretul de pornire a licitatiei pentru o astfel de proprietate ajunge sã fie cu mult mai mic decât pretul mediu cerut pentru apartamente similare scoase la vânzare de proprietari în aceeasi zonã.

Pentru a se putea înscrie la o astfel de licitatie oamenii vor trebui sã respecte mai multi pasi astfel,  persoanele care doresc sã achizitioneze un asemenea imobil trebuie sã depunã pânã la termenul stabilit pentru licitatie un avans de 10% din pretul de pornire. În cazul în care acesta câstiga licitatia, beneficiarul trebuie sã achite pretul întregului imobil în maximum 30 de zile de la câstigarea licitatiei. Vestea bunã este cã aceastã sumã poate fi plãtitã si printr-un credit bancar, însã este mai greu de realizat tinând cont de faptul cã suma trebuie depusã înainte de emiterea actului de adjudecare, iar banca ar trebui sã elibereze banii înainte de a se constitui ipoteca în favoarea sa.

Dupã ce s-a efectuat plata integralã se acorda un termen de 15 zile, înãuntrul cãruia debitorul executat poate depune contestatie. Dupã trecerea acestuia, executorul bancar va întocmi actul  translativ de proprietate, urmând ca acesta sã fie înscris ulterior în Cartea Funciara.

Dar si în aceste conditii avantajoase pentru achizitionarea unei locuinte scoase la licitatie de cãtre o bancã, nu sunt multi care se îngrãmãdesc liciteze pentru cã banii sunt din ce în ce mai putini.

Monika BACIU