Odatã intratã în circuitul competitional, fie chiar si numai la nivel judetean, Stiinta Petrosani nu trece neobservatã. Cu o pregãtire riguroasã, sub bagheta aceluiasi antrenor Gheorghe Irimie, tinteste, într-o provocare nationalã, spre un obiectiv îndrãznet: finala campionatului national universitar. Reusind un comportament bun în jocurile eliminatorii cu echipe din alte centre universitare de renume, câstigând o grupã preliminarã la Busteni, dupã care în semifinale, a dispus cu 2-0 de Medicina Bucuresti.
Stiinta Petrosani ajunge sã dispute finala pe tarã a campionatului universitar! Adversar, în iulie 1963, echipa Politehnica Bucuresti, unde jucau printre altii Maksai, St. Miu, Mândru etc. Stiinta Petrosani va învinge cu 1-0 (gol I. Dinu) intrând în posesia titlului, cu o garniturã de jucãtori ce va intra în istoria institutiei de învãtãmânt superior din Petrosani: Holda (P. Tudor) – Pãsculescu, Stãnilã, Silv. Popescu, I. Dinu, Noje, Liviu Licã, Marina, V. Papurã, D. Marinescu, I. Nagy, Trânc, Milea.
A fost o bucurie imensã în mediul studentesc la Petrosani, demonstrându-se cu acest prilej cã o echipã dintr-un centru mic, poate realiza o performantã atât de mare.
Echipa din „Dealul Institutului” va trata la fel de serios si urmãtorul sezon, 1963-1964 în cadrul Campionatului National Universitar, când se va clasa pe locul 4, pentru ca în sezonul urmãtor sã ocupe locul 2, vicecampioanã, dupã o finalã pierdutã cu 4-5 la lovituri de la 11 m (1-1 la sfârsitul timpului regulamentar) cu Universitatea Cluj.