CFR Infrastructură a dat publicității stadiul lucrărilor pe care le desfășoară specialiștii la infrastructura feroviară din sucursala Timișoara. O parte au loc în zona Văii Jiului, la Petroșani și, potrivit datelor oficiale, lucrările sunt pe jumătate gata.

Pe raza SRCF Timișoara, în cadrul programului de lucrări tip QUICK WINS, cu finanțare PNRR, sunt în derulare lucrările de reparații punctuale pentru ridicarea restricțiilor de viteză pe 3 din cele 5 loturi contractate. La acestea, spun constructorii, stadiul de execuție fiind cuprins între 40% și 50%.
Pentru celelalte 2 loturi, constructorul pregătește organizarea șantierelor, fiind în derulare etapele de achiziție și depozitare a materialelor noi de cale, conform graficului.
Astfel, linia CF PETROȘANI TRIAJ – GRANIȚA SRCF TIMIȘOARA
Pe lotul 3 Petroșani Triaj – Lunca Jiului, km 79+500 – 79+848 – stadiul execuției este de 50%. Aici au avut loc lucrări care au presupus demontarea suprastructurii, executarea săpăturilor, compactarea terenului de bază și ramforsarea cu geotextile/geogrilă de separație pe toată lungimea.
Tot specialiștii spun că aici s-a așternut deja stratul de piatră spartă și a fost montată șină pe toată lungimea.
Pe Lotul 4 Lunca Jiului – Livezeni, km 79+878 – 82+100 – stadiul execuției este și el tot de 50%.
Și aici a fost demontată suprastructură, executată săpătura și compactarea terenului de bază, dar a fost făcută și ramforsarea cu geotextile/geogrilă de separație pe toată lungimea.
Lucrătorii au reușit să aștearnă piatră spartă și au montat șină pe o lungime de 1.200 m.
Există și Lotul 5 Livezeni – Granița SRCF Timișoara , km 82+100 – 84+710 – stadiul execuției fiind de 40%.
Aici a fost demontată suprastructura de la km 82+100 la km 83+400. S-a așternut, compactat piatră spartă și s-a montat șină pe o lungime de 1.200 m, precum și s-au montat 5 aparate de cale
În pregătire este acum organizarea de șantiere, cu achiziție și depozitare materiale – șină/apatare de cale, 2 loturi: unul pentru Linia Lotului 1 Bănița – Petroșani Triaj, km 70+402 – 74+600 și una pentru Lotul 2 Petroșani Triaj – Petroșani, km 74+ 600 – 77 + 870
CFR Infrastructură Timișoara are 5 contracte semnate a căror valoare totalăeste de 56.136.451,78 lei, fără TVA.
Durata de implementare a acestui proiect este de 24 de luni, iar
semnarea contractelor s-a făcut în 8.11.2022.
Constructorul este SC EUROPAN PROD SA – SC CONSTRUCȚII FEROVIARE DRUMURI PODURI SRL – SC CONSTRUCȚII COMPLEXE BUZĂU SA SC DARIA CONST SRL
Lungime totală a căii ce va fi reabilitată este de 12,648 km, pe linia CF SIMERIA – PETROȘANI
Scopul lucrărilor este eliminarea restricţiilor de viteză prin înlocuirea la rând a elementelor componente ale suprastructurii căii ferate, care va conduce la creşterea vitezei de circulaţie pentru trenurile de călători, cu impact direct asupra creşterii siguranţei şi confortului călătorilor şi în acelasi timp diminuarea efectelor adverse asupra mediului.

Diana Mitrache