Î n prima zi a acestei săptămâni, a fost publicată în Monitorul Oficial legea prin care Codul Penal este modificat. Așa că șoferii care fac accidente mortale și au consumat alcool sau droguri, ori nu au permis de conducere, fac pușcărie.

Odată publicată în Monitorul Oficial al României, legea prevede ca șoferul, aflat sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive, care provoacă un accident rutier soldat cu decesul victimei, va fi pedepsit cu închisoare cu executare, fiind eliminată posibilitatea de a fi condamnat cu suspendare.
Astfel, la articolul 91 al Legii nr. 286/2009 este introdus un nou alineat care prevede că: „Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracţiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) şi (3) dacă acestea au fost săvârşite în condiţiile art. 335 sau 336.
Mai exact, nu se va mai putea stabili suspendarea executării pedepsei cu închisoarea în cazul uciderii din culpă, într-un accident rutier, a unei persoane, dacă șoferul nu deține permis de conducere sau conduce vehiculul sub influența alcoolului ori a unor substanțe psihoactive. Aceeași regulă se va aplica și dacă, prin fapta săvârșită, șoferul a cauzat moartea a două sau mai multor persoane.
România conduce în topul european atunci când vine vorba despre numărul deceselor cauzate de accidente rutiere, valorile înregistrate aici depășind dublul celor înregistrate la nivelul Uniunii Europene.
Diana Mitrache