P ârâul care trece prin centrul municipiului Petroșani a devenit proiect de amenajare peisagistică pentru studenții de la arhitectură. Ei s-au întrecut acum într-un concurs cu premii, prin care să amenajeze zona din fața castelului Ianza.

Premiul cel mare este de 2.000 de euro și a fost câștigat de cel care a avut cea mai bună idee de a amenaja spațiile verzi din zona Castelului Ianza, o clădire emblematică din centrul municipiului Petroșani. Cei din Petroșani îl vor vedea finalizat în această vară.
Concursul a lansat provocarea imaginării și realizării unui concept compozițional și funcțional, de amenajare a unui spațiu de odihnă și recreere, pe malul pârâului Maleia. A câștigat soluția care propune amenajarea spațiului adiacent pârâului Maleia, vis-a-vis de Casa Ianza. Vor fi trei pavilioane, care oferă locuri pentru șezut și creează premisele pentru organizarea unor evenimente pe ambele maluri ale apei ce străbate centrul Petroșaniului. Proiectul le aparține studenților la arhitectură: Iulia Andrei, Facultatea de Urbanism, Alexandra Bulgariu, Facultatea de Urbanism, Sabina Iordache, tot aceeași facultate și Bogdan Dumea, Facultatea de Arhitectură.
Proiectul presupune structuri construite, de tip pavilionar, cu caracter temporar, care urmează să fie construite în această vară, printr-un proces participativ, cu implicarea rezidenților. Prin intervenție va fi pusă în valoare și fațada dinspre apă a Casei Ianza, posibil fundal pentru organizarea unor evenimente culturale.
„M-am uitat peste lucrări și sunt foarte bune toate. Abia aștept să implementăm proiectul la final de iulie și început de august. Toți au gândit în proiectele lor pavilioane care aduc mai aproape oamenii de apă, care creează un spațiu ce poate fi disponibil pentru
evenimente în zona de legătură între parcul de la vechea poștă și casa Ianza. Defapt, creăm accesul mai bun și mai facil la apă”, a spus arhitectul Mihai Danciu, cadru didactic la Universitatea din Timișoara.
Câștigătorul va lua premiul în valoare de 2000 EUR. Soluția câștigătoare va fi implementată în cadrul unei practici studen­țești de vară organizată în perioada 24 iulie – 4 august 2023, cu asistență permanentă din partea organizatorului de concurs.
Concursul s-a lansat pe
data de 10 iunie, iar studenții au predat în 5 iulie, proiectele și în 24 iulie vor demara lucrările
Ziua de 4 august va fi cea de inaugurare a amenajării.
Pârâul Maleia este în atenția celor de la UrbanLab, care au organizat și acțiuni de
ecologizare și de cartografiere a zonelor de poluare intensă.
Chiar și elevii au fost implicați, iar ei au realizat afișe cu sloganuri ce îndeamnă la diminuarea și stoparea poluării acestui pârâu.
Diana Mitrache