1961. În această ediție, adversarele Florilor de Colț au fost: C.F.R Grivița Roșie, C.C.A București, Dinamo București, Progresul București, Știința București, C.S.M.S Iași, Metalul București, Știința Cluj, I.T.B București, Rapid București și Olimpia Brașov.
Ca și în precedentul sezon studenții au debutat cu dreptul, iar dacă atunci victoria a fost în fața timișorenilor de această dată adversara s-a numit Știinta București. Pentru a reda ce s-a întâmplat în acea partidă, dar și în următoarele din sezonul 1961, voi apela din nou la ziarul „Steagul Roșu”. Știința Petroșani-Știința București 3 – 0, partida s-a disputat la Vulcan: „Repriza a doua aparține în întregime studenților din Petroșani. Victoria Științei Petroșani a fost nesigură până în minutul 67 când N. Ureche înscrie printr-o lovitură de picior căzută. Știința Petroșani: Râmniceanu, Dijmărescu, Dulce Zalman-Constantin, Petrache-Drăghici, Marin, Grigoriev-Mateescu, Georgescu-Ureche, Mezdrea, Burac, Anton-Stoian”. Știința Petroșani – I.T.B București 5 – 3: „În plină dominare a studenților scorul este deschis de bucureșteni. Oaspeții continuă să conducă până în minutul 48 când studenții reușesc în urma unei acțiuni colective să înscrie”. După victoria cu Știinta București, studenții petroșeneni au trecut și de I.T.B București, revenind după pauză așa cum ne relata și articolul din ziar. A urmat un adversar mult mai dificil, însă înfrângerea la limită, după ce Știința avea avantaj la pauză, spune multe despre calitatea echipei. Mai mult chiar, autorul cronicii subliniază: „A fost un meci frumos, cel mai frumos văzut la Petroșani”. Este vorba de partida Știința Petroșani-C.C.A București 8 – 9 (8- 0), care s-a disputat pe stadionul Jiul și care a adunat nu mai puțin de 4000 de spectatori. Cum a marcat Știința? În minutul 5 prin S. Nicolescu, un eseu, care a interceptat și a trecut de Penciu (!) respctiv în minutul 25 cu lovitura de pedeapsă concretizată de Mateescu. Studenții au pierdut dramatic, în ultimul minut. Au urmat partidele cu Rapid București, victorie (3 – 0) cu eseul lui Burac respectiv o înfrângere (22 – 29) cu Grivița Roșie, ambele în turul campionatului. Despre partida cu Grivița Roșie, cel mai important amănunt aflat din cronica vremii este că: „Știința a pierdut dar meritul ei rezidă în aceea că în compania celei mai puternice formații din țara noastră a reușit să scoată un rezultat foarte bun: timp de zece etape campioana țării a primit doar 20 de puncte, iar duminică Știința i-a marcat 22 de puncte”. În ultima etapă a ediției 1961: Grivița Roșie-Știința Petroșani 9 – 3.
Cu toate acestea pentru studenți a fost un sezon mai bun decât precedentul pentru că a însemnat un salt în clasamentul final, un loc șase (6) pentru o echipă care îi avea în componeță pe: Dijmărescu, Râmniceanu, Dulce Zalman, Constantin, Petrache, Ghiță, Drăghici, Tokacs, Ciornei, Marin, Chiosea, Grigoriev, Antimoianu, Mateescu, Georgescu, Ureche, Mezdrea, Nicolescu, Burac, Drăcea, Anton, Stoian, Galdea. Al doilea sezon, destul de bun pentru Știința cu ocuparea locului 6, avându-i în componență pe Dijmărescu, Dulce, Râmniceanu, Zalman, Constantin, Petrache, Drăghici, Ghiță, Takacs, Ciornei, Marin, Chiosea, Grigoriev, Antimoianu, Mateescu, Georgescu, Ureche, Mezdrea, Nicolescu, Burac, Orăcea, Anton, Stoian, Gâldea. De remarcat un 3 – 3 la București la Dinamo.
GENU TUTU