Turiștii străini blocați au fost salvați de echipele de la salvamont venite în sprijinul lor, după mai multe ore de intervenție. Acțiunea salvatorilor s-a încheiat puțin după miezul nopții trecute, iar salvamontiștii din 3 județe au ajutat, împreună cu pompierii, la degajarea drumului. Potrivit salvatorilor, două persoane din grupul celor 200 au avut nevoie de îngrijiri medicale, fiind rănite, dar nu din cauză că se blocaseră acolo. Mașinile au și ele avarii. Aproape toate au galeriile de evacuare și tobele distruse, pentru că autovehiculele erau joase și nu au făcut față drumului din zona aflată între Izvoarele Cernei și Câmpușel, în județul Hunedoara.

„Echipele de salvamontiști din cele trei judete au ajuns în sectoarele de drum din zonele lor de responsabilitate și au făcut primele evaluari ale situației. Datorita lipsei de informații corecte și actuale, grupul organizat de mașini s-a deplasat după trakul de GPS dat de organizatori intrând pe un drum închis circulației publice si semnalizat în acest sens. Câteva mașini si-au spart baile de ulei , foarte multe si-au distrus tobele de eșapament, situație în care , coloana de mașini s-a oprit pe o lungime de cca 30 km așteptând indicații de la organizatori, indicații ce nu putea fi transmise datorita lipsei semnalului telefonic. Alături de polițiști și personal ISU , salvamontistii au discutat cu toti conducătorii auto și i-au îndrumat în direcțiile de retragere din zona către județele Gorj, Caraș și Hunedoara. Au existat și câteva mici intervenții medicale, în principal plagi și traumatisme , rezultate din situații fără legătură cu evenimentul. Doua persoane au beneficiat de prim ajutor din partea Salvamont Gorj , iar o persoana ce prezenta o stare de epuizare psihica a fost predată unei ambulante SMURD”, potrivit Salvamont România.

Erau turiști germani, din Danemarca și Austria, care, așa cum au declarat, voiau să ajungă, prin Valea Jiului, în Caransebeș, pe aeroportul unde urmau să campeze. În zona de Vest a Văii Jiului au fost ploi torențiale și viiturile au antrenat aluviuni și bolovani pe carosabilul și așa un drum forestier impracticabil pentru mașinile vechi cu care se deplasau turiștii, chiar dacă ele erau modificate. Coloana de mașini în care se aflau aproximativ 200 de oameni se întindea pe 30 de km, pe un drum îngust, cu denivelări și blocat, pe alocuri, de aluviuni și bolovani. Drumul este semnalizat corespunzător și este închis circulației publice.

sursa foto Salvamont