E xistă posibilitatea ca toate cabanele din Parâng să aibă apă și canalizare. Este nevoie de un studiu de fezabilitate, de
identificarea sursei și apoi de bani pentru a implementa proiectul. Până atunci, însă, sunt doar promisiuni.
În Parâng, cabanele nu au apă potabilă, o singură sursă de apă, cu un debit mult prea mic alimentează sediul ANEFS, în timp ce canalizarea o are fiecare cum poate. Multe cabane deversează canalizarea direct în pământ, prin spatele unităților de cazare și, deși comisia pentru Parâng a identificat
problemele încă din 2020 și le-a prezentat edililor, nimeni nu a făcut încă nimic. De peste 30 de ani se întâmplă asta, de când turismul a luat, an de an, amploare, iar acum primarul spune că ar fi timpul pentru acest proiect.
„Avem în vedere acest aspect”, a spus, în cadrul unei conferințăe de presă, Tiberiu Iacob Ridzi,
primarul municipiului Petroșani.
Cei de la Apa Serv, însă, explică exact cum
s-ar putea face asta.
„În Parâng, pentru a avea apă potabilă, trebuie îndeplinite două condiții. Odată, să se identifice sursa de apă și apoi să facem un studiu hidro-geologic. El poate fi făcut de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor. Sau, putem lua apă de la stația cea mai apropiată , aici cea de la Jieț”, a precizat Cristian Ionică, managerul SC Apa Serv Valea Jiului.
Și, după ce a fost identificată sursa din care este cel mai avantajos să fie adusă apa în cabane, urmează partea în care se caută banii. „Trebuie identificat finanțatorul, ca această lucrare să se poată realiza. Din punctul nostru, al celor de la Apa Serv, ar fi și o muncă în plus, dar clar am avea clienți care plătesc apa și canalizarea”, mai spun cei de la Apa Serv.
Cabanele și pensiunile de aici au fose septice și vidanjabile și apa o primesc prin sisteme ce preiau aducțiuni de la diverse izvoare. Situația este unică, pentru că și în Straja și în Pasul Vâlcan s-au găsit și soluții tehnice și banii necesari.
Diana Mitrache