A fost festivitatea de final a Universității din Petroșani. La ceremonie au ajuns absolvenții Facultății de Mine, facultate a cărei prime generație pășea pragul școlii de la Petroșani acum 75 de ani.

Emoționați, cu tocă și robă, absolvenții Facultății de Mine au venit la festivitățile de final. Manifestarea a avut loc în Aula Universității, iar Rectorul le-a vorbit celor prezenți despre nevoia de ingineri din acest domeniu. „Acum 75 de ani s-a inaugurat la Petroșani, prin Hotărârea Consiliului de Miniștri, Institutul Cărbunelui și prima facultate a fost cea de Mine, iar specializarea de inginerie minieră a ajuns acum la promoția care aniversează 75 de ani. Nu numai că mă bucur că au absolvit, dar îi și îndrum să continue cu master aici. Doresc să le spun absolvenților că au avut parte de niște cadre didactice deosebite, devotate, care au căutat să le transmită nu doar cunoștințe de specialitate. Au plecat de la ideea că un profesor este ca un tâmplar, care găsește undeva, în noroi, un lemn aruncat și îl spală, îl usucă și apoi face din el mobilă de lux”, a spus prof univ dr ing Sorin Radu, Rectorul Universității din Petroșani.
Decanul Facultății de Mine, Csaba Lorinț a ținut să le spună studenților că sunt speciali pentru faptul că au finalizat cursurile la o facultate puternic ancorată prin programele de studii în cea mai acută problemă a contemporaneității și anume „gestionarea resurselor Terrei”.
„Știm cu toții însă, că dincolo de denumirea ei generică, Facultatea de Mine înseamnă mai mult decât minerit: înseamnă spirit antreprenorial și pentru afaceri, grija pentru calitatea produselor și a vieții, înseamnă dorința și nevoia de dezvoltare a unei infrastructuri sigure prin lucrările speciale pe care doar inginerul constructor și topograful minier le pot proiecta și executa, înseamnă grija pentru sănătatea și securitatea la locul de muncă și, înainte de toate grija față de mediul înconjurător”, le-a spus conferențiar .univ.dr.ing. Csaba Lorinț, Decan – Facultatea de Mine, Universitatea din Petroșani.
Decanul a mai subliniat și în lume, numai în primele 6 luni ale acestui an au fost exploatate resurse ale subsolului însumând peste 44,4 miliarde de tone și că, pentru unele substanțe minerale utile (Nibiu, Litiu, Galiu) există creșteri de 300 până la 600% doar în ultimii 20 de ani.
Au fost 166 de absolvenți ai ciclului I (licență) și 122 de absolvenți ai ciclului II (master), iar dintre ei s-a detașat Ștefania-Gabriela Putere, absolventă a programului de studii Ingineria și Protecția Mediului în Industrie, care, obținând media generală 9,43 devine “Șefa promoției 2023 a Facultății de Mine”.
Diana Mitrache