Nu e zi fără reclamații de la oamenii din zona Văii Jiului, dar nu numai, care se plâng de atacurile
animalelor sălbatice. În special sunt urși sau lupi și, mai rar mistreți și, la Uricani, spre exemplu, au fost plângeri zilnice, în ultima vreme. Iar asta, deși ministrul Mediului a promis că va optimiza numărul urșilor, însă, despre zona Văii Jiului nu s-a spus nimic.
Nicio zi fără vreun atac al urșilor la Uricani. Cam așa stă treaba aici, În Valea Jiului. Oamenii se trezesc că urșii atacă animalele pe care le cresc în găspodărie și cer ajutor financiar, că doar asta pot să facă, după ce rămân fără câte o vacă, ori un cal, sau fără oi. „Mereu primim notificări că sunt pagube produse gospodăriilor, sau culturilor, ori animalelor domestice, pagube produse de animalele sălbatice. Cetățenii au posibilitatea să sesizeze aceste atacuri primăriei, iar primăriele convoacă o comisie pentru stabilirea pagubelor. Avem, însă, foarte multe notificări la Uricani. Fie oi, cai, în general la animale domestice. Pagubele sunt provocate de urs. Și nu știm dacă în cele 400 de exemplare aprobate pentru derograre la împușcare de către Ministerul Mediului, intră și urșii din Valea Jiului”, a spus Georgeta Barabaș, șefa APM Hunedoara.
Dacă pagubele sunt făcute de specii preotejate, precum ursul, atunci despăgubirile vin, după ce comisia de specialitate stabilește dezastrul, de la Agenția de Protecție a Mediului. „Cea mai mare a fost pentru o vacă la Boșorod, 6000 de lei. În general, pentru o oaie e sub 1.000 de lei”, a mai adăuigat șefa APM Hunedoara.
Periodic, în mai toate zonele Văii Jiului este trimisă și înștiințare prin Ro-Alert, după ce oamenii sesizează că urșii, ori lupii atacă gospodăriilor, ori pur și simplu observă astfel de animale în apropierea zonelor de locuit.
Diana Mitrache