A început operațiunea de transport a deșeurilor depozitate de ani de zile în Colonia municipiului Vulcan. După ani de zile, mai multe incendii și amenzi plătite pentru poluare,
primarul spune că creditorii au alocat doar un sfert de sumă și că pentru restul se caută soluții. Așa că doar o parte a deșeurilor poate fi transportată la Bârcea Mare.

După 5 incedii care au poluat incredibil municipiul Vulcan și câteva amenzi plătite din banii localnicilor, pentru aceeași poluare, a început procedura de transport a deșeurilor. Dar, deși este privită ca o reușită, pentru că depozitul este un focar de infecție și un pericol iminent, firma nu va transporta toată catitatea de deșeuri de acolo. „Este o soluție doar o parte din gunoi, pentru că Pregoterm Insolvență, prin adunarea creditorilor, a aprobat puțin peste 100 de mii de lei, din totalul celor 400 de mii de lei cât este necesar pentru transportul acestor deșeuri. Am vorbit și cu domnul prefect și a spus că după ce epuizăm suma alocată, va face din nou o adunare pe Situații de Urgență și urmează să vadă dacă, din fondul de rezervă, fonduri de la Consiliul Județean, ori alte fonduri, vom găsi banii să transportăm toată cantitatea, pentru că începe să fie un focar de infecție pentru locuitorii din zonă”, a spus Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.
În acel loc, în ultimii ani, au izbucnit cel puțin 5 incendii, iar de fiecare dată, localnicii sunt cei care au avut de suferit.
50.000 de lei a fost amenda pe care Garda de Mediu Hunedoara a dat-o administrației de la Vulcan, pentru că deșeurile din acel depozit au luat foc de mai multe ori. Dar măcar o parte din deșeuri este acum transportată. Și, ca să poată ajunge la Bârcea, la deponeu, soluția agreată a fost Supercom, ceva mai scump decât ar fi făcut-o o altă firmă care a încercat inițial transportul la groapa ecologică. „După multe intervenții pe care și noi, ca administrație, împreună cu administratorul judiciar, am reușit și a început transportul deșeurilor. Supercom transportă deșeurile cu două mașini, zilnic ca 40-50 de tone, la Bârcea”, a mai spus Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan. Dar poluarea rămâne, iar autoritățile locale și județene trebuie să găsească o nouă sursă de finanțare. Altfel, noxele rămân dată fiind cantitatea mare de gunoi depozitată acolo, pe care plouă și care se usucă, degajânmd în aer agenți poluanți. Și, mai mult ca oricând, există pericolul aprinderii acestora, în orice moment.
D eșeurile toxice de pe raza localității Vulcan au fost depozitate…
…în hala care adăpostea stația de sortate a societății comerciale S.C. Pregoterm S.A. Acestea vor fi transportate într-o altă locație. Prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, a anunțat că problema deșeurilor de la Vulcan se rezolvă în scurt timp. ,,Deșeurile de la Vulcan sunt ridicate și urmează să fie transportate și depozitate în cel mai scurt timp posibil, iar aceste acțiuni sunt posibile datorită bunei cooperări între toate instituțiile publice implicate în soluționarea aceste situații. Le mulțumesc tuturor partenerilor de dialog pentru implicare. Locuitorii municipiului Vulcan sunt beneficiarii direcți ai eforturilor comune și această realizare este un câștig pentru comunitatea locală”, arată Călin Petru Marian prefectul județului Hunedoara. În urmă cu o lună, prefectul județului Hunedoara a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara pe tema deșeurilor depozitate în hala care adăpostea stația de sortate a societății comerciale S.C. Pregoterm S.A. La întâlnirile precedente ce au avut ca tematică au participat reprezentanții mai multor instituții și autorități publice din județul Hunedoara (ISU Hunedoara, Garda de Mediu, Consiliul Județean Hunedoara, Primăria Municipiului Vulcan, ADI – SIGD Hunedoara, precum și reprezentanții lichidatorului judiciar al societății comerciale S.C. Pregoterm S.A. și ai companiei SUPERCOM S.A.), iar în urma dialogului au fost identificate și adoptate soluțiile optime pentru a rezolva problema acestor deșeuri toxice.
Diana Mitrache
Monika BACIU