Propunerile legislative pentru redeschiderea minelor, dezbãtute în Parlament la începutul lunii mai. Ministerul Economiei, Varujan Vosganian are în vedere redeschiderea unitãtilor miniere care au fost închise de-a lungul anilor.

1_1siteEl a precizat cã propunerile de modificãri legislative pentru redeschiderea minelor ar putea ajunge în Parlament la sfârsitul lunii aprilie.

“Vorbim despre modificarea legislatiei minelor în sensul posibilitãtii redeschiderii unor mine acolo unde existã proiecte sustinute de initiativa privatã”, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

20  de mine închise în Valea Jiului

Conform Monitorului Oficial din anul 2007, în Valea Jiului au fost închise 20 de unitãti miniere. Totul s-a petrecut în decursul a 65 de ani. Mai exact prima unitate minierã închisã a fost Mina Rafael din Lupeni în anul 1941. Cea mai recentã închidere dateazã din anul 2006. În urmã cu 6 ani a fost suspendatã activitatea Minei Barbateni din Lupeni. Conform aceluiasi document, s-au alocat diferite sume pentru închiderea si conservarea acestor perimetre miniere. Astfel, statul roman a cheltuit peste 70 de milioane de lei pentru închiderea si conservarea perimetrelor miniere care au fost închise în decursul timpului. Mai exact au fost cheltuiti 76.032.621 de lei pentru închiderea minelor.

3 mine închise pânã în 2018

Statul roman intentioneazã sã mai închidã trei unitãti miniere din subordinea Companiei Nationale a Huilei pânã în anul 2018. Astfel, cele trei mine care vor fi închise pânã la data stabilitã de comun acord cu Comisia Europeanã sunt Petrila, Paroseni si Uricani.

1_2sitePentru a accesa ajutorul de stat acordat conform legislatiei europene, CNH Petrosani a întocmit Planul de închidere si documentatia de finantare a costurilor de închidere pentru cele trei exploatãri miniere. Aceste documentatii fac obiectul notificãrii transmise Comisiei Europene. Pentru închiderea celor trei unitãti miniere Comisia Europeanã

acorda un ajutor în valoare totalã de 1,17 miliarde de lei. Pentru acest an au fost alocati 213,085 milioane de lei. Pânã la finele acestei perioade vor mai fi disponibilizati 3 300 de mineri, iar pentru acest an trebuie disponibilizati 200 de ortaci.

Monika BACIU